Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šteta dvonedeljne blokade vlade SAD 24 milijarde dolara

    Američka ekonomija i poverenje potrošača pretrpeli su ozbiljnu štetu zbog dvonedeljne blokade savezne vlade, a očekuje se i novi udarac na već usporen privredni rast zemlje.

    Iako su se tržišta akcija tokom jučerašnjeg poslovanja oporavila, analitičari su ukazali da postoje jasni dokazi štete i upozorili da bi nastavak političkih sukoba u januaru mogao izazvati nove boljke, prenosi France Press.

    Delimična obustava rada američke vlade, koja je nastupila 1. oktobra, mogla bi umanjiti godišnji privredni rast SAD za 0,5-0,6 odsto u četvrtom kvartalu, procene su kreditnih agencija Moody’s i Standard and Poor’s (S&P)".

    Kako navodi S&P, blokada američke vlade koštala je ekonomiju te zemlje 24 milijarde dolara, jer je više hiljada državnih službenika bilo primorano da ode na neplaćeni prinudni odmor, pošto je vlada odložila mnoge ugovore, a nacionalni parkovi, koji su od ključnog značaja za turizam, bili zatvoreni.

    Zbog toga, nekoliko ekonomista je smanjilo prognoze privrednog rasta SAD za četvrti kvartal na oko dva odsto, što je jedva dovoljno za generisanje novih radnih mesta neophodnih za obaranje nezaposlenosti.

    Kako navodi većina ekonomista, američka centralna banka (Fed) će verovatno uočiti potrebu da zadrži podsticajne mere do kraja ove godine, ako ne i duže, kako bi umanjila negativne posledice krize.

    "Suština je da je blokada vlade nanela štetu američkoj ekonomiji", navedeno je u saopštenju S&P-a.

    Nakon što su američki Kongres i predsednik Barak Obama potpisali zakon koji podiže granicu javnog duga i stavlja tačku na dvonedeljnu blokadu savezne vlade kineska bonitetna agencija Dagong snizila je suvereni kreditni rejting SAD sa ’A’ na ’A-’ zadržavajući negativnu prognozu.

    "Situacija u kojoj stopa rasta nivoa duga značajno premašuje budžetske prihode i bruto društveni proizvod i dalje opstaje. Solventnost SAD je i dalje ugrožena, jer se stari dugovi i dalje otplaćuju kroz nova zaduživanja", navedeno je u saopštenju Dagonga. "Iz tog razloga, vlada se i dalje približava ivici bankrota, što je situacija koja ne može biti rešena u doglednoj budućnosti", ocenjuje kineska agencija.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE