Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić: Air Serbia profitabilna za manje od godinu dana

    Aviokompanija Air Serbia će početi da ostvaruje profit u prvoj godini poslovanja, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

    Na predstavljanju prvog aviona Airbusa A 319 u floti Air Serbia, Vučić je kazao da će Vlada zajedno sa strateškim partnerom, kompanijom Etihad ulagati u nacionalnu kompaniju tokom dve godine, nakon čega se kompanija sama izdržavati.

    "Očekujemo da za manje od godinu dana Air Serbia postane profitabilna i plaća poreze i doprinose i zarade. Država hoće da zarađuje, neće više da gubi, to je nova politika", kazao je Vučić.

    Upitan šta će biti sa dugovanjima Jat Airwaysa, Vučić je kazao da je negativni kapital te kompanije 250 miliona evra i da će država to preuzeti.

    Vučić je istakao da je pokretanje Air Serbia veliki korak za našu zemlju, jer time pokazuje da može da uradi veliki posao i napravi kompaniju koja je konkurenta u svetu. Vučić je naveo da Air Serbia može da bude model za saradnju sa partnerima da bi se napravile uspešne kompanije.

    Prvi potpredsednik je dodao da će prvi avion nositi ime "najpoznatijeg živog Srbina", ali nema pravo da otkrije o kome se radi tok to kompanija ne objavi.

    Vučić je najavio da će Air Serbia udvostručiti letove u Evropi, i najavio da će do kraja 2014. godine početi da leti i za SAD. On je kazao da još nije odlučeno u koje gradove će leteti ali da se razmatraju Čikako, Njujork i Toronto u Kanadi.

    Generalni direktor Air Serbia Dane Kondić kazao je da je plan da kompanija bude najbolja u regionu. On je naveo da je za tri meseca od potpisivanja ugovora između Vlade Srbije i Etihada pređen "neverovatan put", na kojem je započeta modernizacija flote, širenje mreže letova, promenjeno ime i znak kompanije, a od sutra će biti uvedeni i letovi za Abu Dabi.

    "Sada smo nova nacionalna aviokompanija Air Serbia, to je novi avioprevoznik sa novom ambicijom da postane najbolji u regionu", istakao je Kondić.

    Dane Kondić, koji je živeo i radio u Australiji, za BIZLife je istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što se vratio u zemlju svojih roditelja.

    Predsednik Etihad ervejza James Hogan je kazao da je novi avion registrovan kao srpski i da će kompanija Air Serbia imati pravo da leti i u zemlje EU.

    Kompanija Air Serbia će sutra početi zvanično da radi kao nacionalani avioprevoznik Republike Srbije.

    Etihad Airways će obezbediti kredit od 40 miliona američkih dolara koji će biti pretvoren u 49 odsto vlasništva u nacionalnoj aviokompaniji Srbije u januaru 2014. godine. Isti iznos će obezbediti i Vlada Srbije u zajedničkoj aviokompaniji.

    Etihad ervejz i Vlada će takođe omogućiti pozajmicu od po 60 miliona dolara namenjenih za operativni kapital i razvoj mreži Air Serbia.

    Danas je predstavljen Airbus avion A 319 koji je prvi korak u modernizaciji flote Air Serbia.
    To je prvi od aviona tipa A319 koje je Air Serbia uzela na lizing, još pet će doći u naredna dva meseca, a sledeće godine još četiri nova Airbus aviona.

     

    Foto: Dušan Atlagić

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE