Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon protiv haosa na tržištu nekretnina

    Novi Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti trebalo bi da reši problem haosa koji vlada na tržištu nekretnina na kom, nezvanično, čak 80 odsto ljudi radi u sivoj zoni.

    Taj problem će biti rešen tako što će kao agent za nekretnine moći da radi samo onaj ko ima položen stručni ispit i licencu, a agencije za nekretnine moraju da budu registrovane u Ministarstvu trgovine.

    U Srbiji se 23 godine trguje nepokretnostima bez ikakvog zakona, a procenjuje se da je, u tom periodu, bez krova nad glavom ostalo 10.000 ljudi, koji ni danas preko suda ne mogu da vrate uloženo.

    U Ministarstvu trgovine kažu da će Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji Skupština treba da usvoji, uvesti red. Najavljuju i uvođenje Registra posrednika na internetu.

    Morate se predstaviti, umesto imenom i prezimenom, imenom svoje firme registrovanom u Ministarstvu. Moraćete da imate poslovni prostor za vašu poslovnu delatnost, kaže Aleksandra Kon iz Agencije za nekretnine Alka.

    Agencija će imati i obavezu da evidentira i dostavi Ministarstvu svaki ugovor. Kod osiguravajućih kuća agencija će morati da osigurava odgovornost za štetu, definisanu ugovorom, a koju bi mogla da napravi posredovanjem.

    Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti treba da obezbedi pravnu sigurnost građanima koji kupuju ili prodaju stan. Na sajtu Ministarstva će moći da se proveri da li je agent upisan u registar.

    Nevena Praizanović iz Ministarstva trgovine objašnjava da ukoliko se zapazi da neko na tržištu posluje, a da nije upisan u registar ministarstva, postoji mogućnost da se prijavi nadležnim inspekcijskim organima.

    Predsednik Odbora za privredu i trgovinu Aleksandra Tomić kaže da advokatske kancelarije neće moći da se bave prometom nekretnina, ukoliko nemaju sertifikovanu osobu za taj posao i nisu registrovani za tu oblast.

    U privrednom registru ima 1.040 agencija za nekretnine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE