Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Direktor Microsofta u Srbiji u stvari prodavao licence?

    Kada se u Srbiji pojavi top biznismen iz sveta, cela javnost pomisli da je ovaj doneo pare ili kako se to danas kaže „prepoznao dobru priliku za investiciju“ u Srbiji.

    Dolazak Steve Ballmera, izvršnog direktora Microsofta, upravo je proizveo takav efekat. Međutim, male su šanse da nam je Ballmer „doneo pare“.

    Microsoft u Srbiji već ima svoj razvojni centar otvoren pre osam godina, a ni iz razgovora Ballmera sa predstavnicima Vlade Srbije ne odaje se utisak da će se na tom planu nešto desiti. Konstatacije kao što su "Vlada Srbije označila je rast i razvoj IT sektora kao jedan od glavnih ekonomskih prioriteta“, ili „Steve Ballmer izrazio je zadovoljstvo posetom Srbiji i razgovorima s predstavnicima Vlade, partnerima i klijentima“, upravo ukazuje na to.

    Ali pravi razlog posete možda se krije u rečenici premijera Ivice Dačića da je Microsoft istinski partner Vlade Srbije koji podržava njene napore u razvoju IT industrije i „učestvuje u procesu povećavanja stope digitalne pismenosti, kao i zaštite intelektualne svojine.“ Upravo ovo poslednje je ključno. Činjenica je da u Srbiji postoji veliki problem sa intelektualnim pravima, između ostalog i sa legalnim softverima, pa je možda Ballmer upravo došao da sa srpskom vladom vidi kako da se taj problem i reši.

    Na razlog ove turneje Ballmera, ukazuju i izveštaji iz susedne Hrvatske gde je jedan od čelnika Microsofta bio dan posle Beograda.

    Iako se sastao sa premijerom Milanovićem, potpisao sporazum "Education Transformation Agreement", ono što, na primer, Poslovni dnevnik izdvaja, je činjenica da dolazak Ballmera nije bio „prijavljen“ nijednom partneru ove kompanije iz Hrvatske.

    Jedan od tih partnera, čak smatra da je u principu “Microsoftu ipak najvažnija prodaja licenci i da je Ballmerova poseta prvenstveno u toj funkciji”. Ante Mandić, predsednik Uprave IN2, jednog od najvećih partnera američke kompanije,  kaže da je Hrvatska izgubila šansu da bude zanimljiva za ulaganja IT kompanijama poput Microsofta. Razlog tome su, prema Mandiću, preskupe cene rada i nedostatka kvalitetne radne snage.

    Ballmer bio, Ballmer otišao.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE