Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gasi se SIEPA, a investitori ostaju bez podsticaja

    Agencija za privlačenje stranih investicija i promociju izvoza SIEPA biće ugašena, a u 2014. investitori neće dobijati podsticaje iz budžeta za otvaranje novih radnih mesta, najavio je Saša Radulović, ministar privrede.

    "Analizom rada agencija utvrđeno je da dve ne ispunjavaju svoju ulogu – SIEPA i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika", rekao je Radulović na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

    On je objasnio da će poslove koje do sada radila SIEPA obavljati poseban sektor u Ministarstvu privrede koji će "koštati pet puta manje".

    Agencija za licenciranje stečajnih upravnika biće ugašena novim Zakonom o stečaju, koji predviđa osnivanje Komore stečajnih upravnika.

    U budžetu za 2014. godinu, po rečima Radulovića, nisu predviđeni podsticaji koji su do sada dobijali domaći i strani investitori za otvaranje novih radnih mesta, već samo subvencije za ranije preuzete obaveze.

    Ukupni iznos planiranih subvencija je 8,3 milijarde dinara, od čega je pet milijardi za preuzete obaveze po osnovu otvaranja radnih mesta, 2,1 milijarda je za fabriku "Fijata" u Kragujevcu i 1,2 milijade za novoosnovanu aviokompaniju AirSerbia.

    Radulović je kazao da će Agencija za privatizaciju nastaviti da radi i dobiće nova ovlašćenja, a da se još razmatra kako će dalje raditi Fond za razvoj.

    Od iduće godine će početi da radi garantni fond iz kojeg će država poslovnim bankama davati garancije za kredite privredi.

    Planirani iznos državnih grancija je 12 milijardi dinara, na osnovu kojih se očekuju ukupni krediti od 400 do 500 miliona evra.

    U budžetu Ministarstva privrede predviđeno je osnivanje Tranzicionog fonda koji će raspolagati sa 20 milijardi dinara za isplatu plata radnicima u preduzećima u restrukturiranju. Taj fond će, kako je istakao Radulović, rashode namirivati iz prodajne cene tih preduzeća.

    Ministar privrede je najavio i osnivanje zajedničkog fonda sa investitorima iz kojeg će se finansirati inovacije i informaciona tehnologija. Za te namene je u budžetu predviđeno četiri milijarde dinara.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE