Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bačević: Do četvrtka dozvole za Južni tok

    Lokacijska dozvola za izgradnju gasovoda Južni tok u Srbiji biće izdata u sredu, a građevinska u četvrtak, najavio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

    Srbija je potpuno spremna da 24. novembra počne izgradnja tog magistralnog gasovoda kroz našu zemlju, rekao je Bačević za TV B92.

    On je podsetio da je to ministarstvo ranije završilo prostorni plan područja posebne namene za Južni tok, što je bio preduslov za realizaciju tog velikog projekta.

    Govoreći o kanalu Morava, Bačević je kazao da očekuje da će biti dogovorena koncesija sa kineskim ili nekim drugim zainteresovanim partnerima koji će uložiti novac, a Srbiji će, kako je rekao, "ostati kapitalno dobro".

    Da je to realan projekat, pokazala je i studija izvodljivosti, istakao je Bačević i napomenuo da ni stručna javnost nema primedbi na taj projekat za koji se, dodao je, Srbija nije zadužila niti će se zadužiti ni jednim centom.

    Govoreći o rudnoj renti za eksploataciju nafte i gasa, koju NIS plaća u iznosu od tri odsto, Bačević je rekao da se slaže da je to niska renta, ali da Srbija, zahvaljujući sporazumu sa Rusijom, ima velike investicije NIS i ne plaća penale na gas.

    Zahvaljujući toj renti, NIS je do sada investirao u Srbiju oko milijardu, a još će uložiti oko dve milijarde evra, a zbog te niske rudne rente budžet godišnje gubi maksimalno 25 miliona evra.

    Takođe, mnogo je važnije da ne plaćamo oko 200 i 300 miliona evra penala za rezervisane, a ne povučene količine gasa, objasnio je Bačević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE