Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radulović: Stop bezumnim investicijama

    Ministarstvo privrede sada redovno kontroliše sve agencije i prosleđuje dokaze o sumnjivim poslovima. Neodgovorno ponašanje kad se radi o novcu poreskih obveznika više neće biti moguće, poručuje ministar Saša Radulović i dodaje da je fokus razvoja domaća privreda.

    To za Novosti kaže Saša Radulović, potvrđujući da je protiv prvog čoveka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Božidara Laganina, podneta krivična prijava.

    Prema njegovim rečima, do sada nije bilo nikakvih provera dodele subvencija investitorima i bili su ogromni otpori da se uopšte započnu. U ugovorima ne piše koliko je investitor zapošljavao ljudi u momentu dodele subvencija, a koliko je danas angažovano.

    Nemamo informaciju da li je investicija uopšte izvršena u planiranom iznosu. Bezumne subvencije su deo pogrešne ekonomske politike. Ministarstvo će se baviti privlačenjem stranih investitora, podsticajima, ali nećemo nikom poklanjati novac.

    Fokus razvoja je domaća privreda. Strane investicije su više nego dobrodošle, ali one su šlag na torti, a nama je propala torta, slikovit je Radulović.

    Priča da su subvencije donele 55.000 novih radnih mesta je naduvana, kaže on objašnjavajući da je u to uključeno i oko 7.000 zaposlenih kod poslodavaca sa kojima je ugovor o subvencionisanju raskinut, a tu spada i više od 24.000 onih koji tek treba da dobiju posao.

    Potvrđujući da ima slučajeva da je subvencija države bila veća od onoga koliko je uložio investitor, Radulović kao najbolji primer navodi 1. maj, gde su radnici dobili otkaz, a kroz subvencije je Srbija, praktično, kupila investitoru opremu.

    Stanje u preduzećima u restrukturiranju, kaže ministar, ne ide onako kako bismo želeli, ali model rešenja za FAP može da se preslika i na druga posrnula preduzeća.

    Isto smo uradili i sa 14. oktobrom i sa Petrom Drapšinom, i sa svima koji su tražili pomoć od države, a imaju popunjene lične karte. Inače, u FAP imamo velike probleme sa rukovodstvom koje je izgleda nenamenski trošilo sredstva i trenutno se to ispituje.

    Krediti za mala i srednja preduzeća

    Radulović je dodao da su odvojena značajna sredstva preko onoga što trenutno zovemo garantni fond, da se smanje kamatne stope za celu privredu kroz deljenje rizika sa poslovnim bankama, na ekonomskim osnovama.

    Posebno bi krediti bili dostupni malim i srednjim preduzećima. Drugi deo je podsticanje inovacija, posebno IT industrije. Odvojili smo u budžetu četiri milijarde dinara, zaključio je ministar.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE