Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Laganin: Istina na strani SIEPA

    Istina i rezultati su na strani SIEPA, a napadi na tu agenciju su zlonamerni i štetni za državu, kaže direktor u ostavci Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije Božidar Laganin.

    Laganin je na konferenciji za novinare kazao da je to dovelo do odustajanja nekih potencijalnih investitora, ali je kao primer naveo samo kompaniju Takata.

    Laganin je kazao da je ostavku je podneo jer je pod mobingom od ministra privrede Saše Radulovića. Dao sam ostavku da bi prestali progon i satanizacija agencije i zaposlenih koji traju poslednja dva i po meseca, rekao je on.

    Naveo je da je trpeo pritiske i telefonske pozive da podnese ostavku, uz, kako je rekao, neprestani pokušaj ministra da ga smeni i onemogućavanje SIEPA da normalno radi.

    Ministarstvo privrede nije prebacilo nijedan jedini dinar na račun SIEPA, iako je to njihova zakonska obaveza u skladu sa Zakonom o budžetu, rekao je Laganin i dodao da je veliki broj inspektora kontrolisao rad agencije.

    Pročitajte i>>>Radulović: Nema sukoba u vladi zbog ukidanja SIEPA

    Laganin ocenio da je od 2010. do 2013. godine SIEPA postigla izuzetne rezultate, a da je potvrda dobrog rada došla prošle godine, kada je Svetska banka svrstala SIEPA među pet najboljih agencija u svetu koje se bave promocijom investicija.

    Samo u vreme mog mandata, prema procenama je krerirano 44.000 direktnih radnih mesta. Kompanije kao što su Bosch, Swarovski, Cooper Tires, NCR, Jura, su svoje poslovanje otpočeli u Srbiji i mislim da su to izuzetni rezultati, rekao je on.

    Laganin je istakao da SIEPA nije samo "famozna subvencija", navodeći da je agencija mnogo uradila na promociji izvoza i da je organizovala nastupe 500 domaćih firmi na preko 60 sajmova u svetu, kao i da je više od 1.000 kompanija dobilo bespovratnu pomoć za pripremu izvoza i osvajanje tržišta.

    Laganin je rekao da agencija nije imala ovlašćenja da kontroliše da li investitori ispunjavaju preuzete ugovorne obaveze, ističući da je njeno gašenje pogrešan potez i da sve zemlje sveta imaju agenciju kao što je SIEPA.

    Uporedo sa raspravom o tome kako je SIEPA radila i da li je bilo zloupotreba, sajt Balkanist objavio je kako navodi deo hakovanih mejlova iz SIEPA za koje se sumnja da pripadaju zaposlenima u AgenCiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE