Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nedovoljno projekata javno-privatnog partnerstva

    Predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američke agencije za međunarodni razvoj ukazali su da u Srbiji nisu iskorišćene mogućnosti da važni projekti budu realizovani javno-privatnim partnerstvom (JPP).

    "Javno-privatno partnerstvo je najbolji način da budu realizovani infrastrukturni projekti i da se napravi investicija u situaciji kad država mora da štedi", rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović na predstavljaju najboljih projekata JPP.

    On je istakao da je javni dug u Srbiji u stalnom rastu i da je Ministarstvo finansija Fiskalnom strategijom predvidelo da taj rast bude zaustavljen u naredne tri godine, što znači da će morati da se štedi na svim nivoima države, a da se istovremeno ne zaustavi privredni rast.

    Po rečima Ćorsovića, u narednom periodu treba da se unapredi regulativa za JPP i nađe najbolji način da se u okviru tog partnerstva ravnopravno podeli rizik.

    NALED i USAID su predstavili projekte osam lokalnih samouprava u Srbiji, koji bi mogli da privuku investicije od 22 miliona evra.

    Projekte su predložili, kako je rekao predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević, Niš, Zrenjanin, Raška, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Kanjiža i Doljevac.

    "Te lokalne samouprove su pobedile, na konkursu na kojem je pristiglo 29 ideja, jer su predložile izvodljive projekte koji mogu da budu sprovedeni u realnom vremenu", kazao je Atanasijević.

    On je ocenio da je JPP jako dobar model ulaganja jer ne zahteva početna ulaganja lokalnih samouprava i može da pomogne velikim i malim samoupravama da poboljšaju infrastrukturu, a time i kvalitet života građana.

    Do sada je, kako je podsetio Atanasijević, u Srbiji dato samo šest dozvola za projekte JPP.

    Direktor kancelarije USAID u Srbiji Rebeka Krzywda rekla je da je u Evropi realizovano oko 1.000 projekata JPP, ali da u Srbiji nije bilo velikog interesovanja za taj model investiranja, za koji je 2011. godine urađen pravni okvir.

    Razlog je, kako je ocenila, nedostatak stručnog znanja u opštinama da se iskoriste vredni resursi koje one imaju.

    Direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD u Srbiji Mateo Patrone je istakao da su projekti JPP dobar način da se iskoristi kapital privatnog sektora.

    On je dodao da je EBRD 15 odsto uloženog novca u Srbiji izdvojila za razvoj opština, ali da nije finansiran ni jedan projekat JPP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE