Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Istorijski var na srpskom Južnom toku

    Zavarivanjem prvih cevi u selu Šajkaš u Vojvodini, počela gradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju, čime naša zemlja postaje energetsko čvorište i šalje jasnu poruku svetu da je vredna za investiranje i ozbiljan strateški partner.

    To su poručili predsednik i premijer, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, na svečanoj ceremoniji u Palati Srbije, odakle je direktnim linkom praćen "istorijski var" u Šajkašu. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlada Rusije i Srbije, kao i čelni ljudi Gasproma i Srbijagasa.

    Novi simbol povezivanja

    Osim energetske sigurnosti i zapošljavanja ljudi, gasovod omogućava Srbiji da pošalje jasnu poruku da je zemlja u koju vredi investirati i da ima radnike koji mogu da iznesu kapitalne projekte, istakao je Nikolić.

    Iz Srbije će biti direktno angažovano oko 2.500 radnika, a indirektno oko 100.000, a zahvaljujući Južnom toku, dodao je predsednik, dugoročno će biti rešeno snabdevanje gasom za oko 35 miliona domaćinstava širom Evrope.

    Nikolić je početak izgradnje čestitao i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koga je nazvao prijateljem i zaštitnikom Srbije, ističući da je izgradnja Južnog toka piše novu stranicu vekovnog prijateljstva sa Rusijom.

    Projekat Južnog toka nije samo priča o panevropskoj gasnoj magistrali, kilometrima cevi, ulaganjima i naplati taksi, već da predstavlja i simbol povezivanja naroda i poruka svetu da je Srbija država rešenja a ne problema.

    Predsednik je ocenio da će Južni tok doneti dobrobit velikom broju zemalja, kao i da Srbija šalje jasnu poruku poslovnom svetu da je Srbija spremna za investicije.

    On je rekao da je siguran da u Srbiji postoji izuzetan potencijal među građevincima i inženjerima da se primeni najbolja svetska tehnologija u izgradnji Južnog toka.

    Energetsko čvorište i lokomotiva razvoja

    Prema rečima Dačića, Južni tok je najveći infrastrukturni i energetski projekat kojim Srbija postaje gasno energetsko čvorište u regionu i Evropi koji će omogućiti ekonomski rast i povećanje zaposlenosti.

    Premijer je dodao da će iz Srbije ići dva kraka gasovoda ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, od Vlade u Skoplju je dobio uverenje da će doneti odluku da se gradi i krak ka Makedoniji, a na razgovorima sa Prištinom u Briselu predložio je da jedan krak ide i prema Kosovu i Metohiji.

    Više od 10 odsto ukupnih potreba za gasom će se transportovati preko Srbije, a zaposliće se i domaća građevinska industrija i to će doprineti smanjenju nezaposlenosti, što je jedan od glavnih ekonomskih ciljeva Vlade, istakao je Dačić.

    On je naglasio da će taj projekat doprineti poboljšanju uslova za investiranje u Srbiji i otvoriti šanse za privredni razvoj i razvoj infrastrukture.

    Prema rečima predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera, reč je o investiciji vrednoj milijardu i po evra koja će predstavljati lokomotivu ekonomskog razvoja Srbije i čitavog regiona.

    Zamenik direktora Gasproma Aleksandar Siromjatin izjavio je da do kraja 2016. godine, prvi gas stići do svih potrošača na trasi gasovoda Južni tok.

    Kao što je i najavljivano, predstavnici vlada Srbije i Rusije i kompanije Gasprom potpisali su tri ugovora koji se tiču izgradnje gasovoda. Ugovori, odnosno dogovori sa Gaspromom, prema rečima direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, odnose se na finansiranje i transparetnost svih procedura projekta.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE