Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kineski premijer: Zašto cenimo ovaj deo Evrope…

    Kina želi da pomogne zemljama Centralne i Istočne Evrope u izgradnji infrastrukture i to kreditom od deset milijardi dolara, poručio premijer Kine Li Keqiang.

    On navodi da Kina ovaj deo Evrope ceni zbog visokokvalitetnih mesnih i mlečnih proizvoda, vina, odlične turističke ponude i prilike za ulaganje u infrastrukturu.

    Keqiang je u tekstu za Politiku naveo da će posetom Bukureštu i Drugom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope dodatno unaprediti saradnju sa 16 zemalja iz ovog dela sveta.

    Kineski premijer je u tekstu naveo da je dodatno otvaranje kineskog tržišta prilika za ceo svet, a da ovaj deo Evrope ima svoje adute, a naveo je i da je on već poznat građanima Kine zbog klasičnih filmova, turističke ponuda, ali i Novaka Đokovića, koji u Kini uživa veliko poštovanje i nosi počasni nadimak Sjao De.

    Keqiang je istakao i da je most u Beogradu koji grade kineska preduzeća postao simbol prijateljstva dve zemlje i da Kina želi da pronađe način da pomogne izgradnji infrastrukture.

    "Kina želi da zajedno sa ovim državama pronađe fleksibilan način za korišćenje posebnog kredita u vrednosti od deset milijardi američkih dolara za pomoć izgradnji infrastrukture", istakao je Li.

    Prema njegtovim rečima, u većini zemalja Centralne i Istočne Evrope neophodno je unapređenje železničkih pruga, puteva, luka i drugih saobraćajnih kapaciteta.

    "Kina je i dalje država u razvoju. Prosečni bruto društveni proizvod tek je premašio šest hiljada američkih dolara, što je manje u odnosu na mnoge zemlje Centralne i Istočne Evrope", naveo je kineski premijer.

    On je podsetio da je Kina sa Albanijom i Mađarskom potpisala sporazume o trgovinskoj transakciji lokalnim valutama, a s Rumunijom su postignuti vidni rezultati u gajenju poljoprivrednih kultura.

    Li je dodao da će Kina i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope razmatrati i mogućnosti osnivanja turističke federacije koja bi učinila turizam lakšim.

    Na dvodnevnom samitu premijera zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se održava danas i sutra u Bukureštu učestvovaće premijer Srbije Ivica Dačić s ministrima energetike i saobraćaja Zoranom Mihajlović i Aleksandrom Antićem.

    Dačić će se sastati Lijem i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, s kojim će razmotriti mogućnosti rekonstrukcije pruge između Beograda i Budimpešte.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE