Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sberbank `nišani` Komercijalnu ili Intesu?

    Najveća ruska banka Sberbank zainteresovana je za kupovinu jedne velike banke u Srbiji, a u igri su italijanska Intesa i Komercijalna, pišu Novosti.

    Intesa i Komercijalna su vodeće banke u Srbiji sa oko 600 ekspozitura i filijala i više od 6.000 zaposlenih. Sberbank želi da se što više proširi na srpsko tržište i intenzivno otvara nove filijale u Beogradu i ostalim gradovima, nezvanično saznaju Novosti.

    Ruska banka spremna je na velika ulaganja u Srbiji, sa posebnim akcentom na saradnji sa velikim privatnim kompanijama i javnim preduzećima. Zbog toga bi želela da preuzme i jednu veliku banku na našem tržištu.

    Što se tiče Komercijalne banke, ona je i dalje u većinskom državnom vlasništvu, sa učešćem od 42,59 odsto, dok Evropska banka za obnovu i razvoj ima u njoj udeo od 25 odsto.

    Do sada se u više navrata pominjalo da će najveća domaća banka završiti u rukama neke strane, ali posle prošlogodišnje državne dokapitalizacije od 100 miliona evra, rečeno je da je stavljen moratorijum na prodaju u trajanju od pet godina.

    Za Komercijalnu banku do sada je postojao stav s jedne strane da treba da bude prodata i da dobije titulara, dok su drugi smatrali da je Srbiji neophodna jedna jaka domaća banka.

    Druga banka koja je, kako nezvanično saznajemo, u igri da se nađe pod okriljem najveće ruske banke jeste italijanska Intesa, ali iz te banke su demantovali da pregovaraju sa Rusima oko prodaje.

    Sberbank raspolaže kapitalom od 876 milijardi evra, zapošljava 245.000 ljudi i ima više od 70 miliona klijenata. Osnivač ove banke je Banka Rusije i njen vlasnik sa 50 odsto plus jedne akcije sa pravom glasa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE