Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ograničiti zapošljavanje u javnom sektoru

    Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da se razmatra način ograničavanja rastućeg zapošljavanja u javnom sektoru, kao i u drugim velikim sistemima, kako bismo stali na put nepotrebnim i političkim zapošljavanima.

    Ograničavanje zapošljavanja će se "raditi vrlo pažljivo" i pravila oko zapošljavanja novih ljudi u državnoj upravi biće definisana predlogom zakona o budžetskom sistemu, koji će se u četvrtak naći na Vladi, rekao je Krstić na Nacionalnom budžetskom forumu.

    Prema rečima ministra finansija, u javnom sektoru će morati da bude urađena i reforma platnih razreda, ne toliko zbog ušteda, već zbog pravednosti. Sada u javnom sektoru, kako je rekao, ima preko 900 različitih koeficijenata u sistemu.

    On je ocenio da je budžet za 2014. godinu napravljen odgovorno i na realnim osnovama i još jednom odbacio kritike Fiskalnog saveta da je potrebno dodatnih 300 miliona evra uštede.

    Prema rečima Krstića, budžet za narednu godinu planiran je tako da se ne ide na veće rezove od onih koji su u ovom trenutku neophodni, dodajući da je taj budžet prvi korak ka konsolidaciji fiskalnog sistema i dovođenja u red javnih finansija.

    Ministar finasija je najavio da će u narednih šest do devet meseci biti završen proces restrukturiranja preduzeća, kao i da će se rešiti problemi velikih preduzeća, kao što su Galenika, železara.

    Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je ocenio da postoji pozitivan zaokret u pravljenu budžeta, ali je ponovio da mogući problem vidi u izdacima za javna preduzeća i državne banke, koji posluju sa problemima.

    Ekonomista Ljubomir Madžar je ocenio da su javne finasije Srbije "na putu da se raspadnu", ali je istakao da se "to zlo akumulira najmanje 10 godina, a možda i dve decenije".

    On je ocenio da je optimistična procena Ministarstva finasija da se problemi deficita mogu rešiti za dve, tri godine, ističući da će za to biti potrebno više vremena.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE