Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krstić: Minimum mera i maksimum odgovornosti

    Predloženi budžet Srbije za 2014. godinu sastavljen je potpuno odgovorno i realno, jer se prvi put prikazuje kompletan deficit koji će iznositi 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, ističe ministar finansija Lazar Krstić.

    Krstić je na sednici skupštinskog Odbora za finansije kazao da se u predlogu budžeta prikazuje sve što je ranije bilo "ispod crte", a odnosilo se na garancije javnim preduzećima, na šta su ukazivale i međunarodne institucije.

    Budžet sadrži "minimum neophodnih mera i maksimum socijale odgovornosti" i oslikava plan koji je Vlada odlučna da sprovede, a uključuje odgovorno ponašanje u javnom sektoru i rešavanje problema u bankama, rekao je ministar.

    Kako je dodao, Vlada je odlučna da za tri do četiri godine suzbije "sivu ekonomiju" za šta su prvi koraci već učinjeni.

    Predstavljajući predloženi paket finansijskih zakona o kojim će poslanici raspravljati zajedno s predlogom budžeta, Krstić je rekao da će biti ograničeno zapošljavanje u javnom sektoru gde je zaposleno 750.000 ljudi što je iznad procene Vlade.

    Prema oceni poslanika DS i bivšeg ministra finansija Božidara Đelića, predlog budžeta je "neodgovoran", a očekivanja o povećanju prihoda od podizanja niže stope PDV su nerealna, kao što su bila nerealna i kada je povećana viša stopa PDV.

    Povećava se porez na hleb, mleko, ulje, lekove, što pogađa sve slojeve stanovništva, i time Vlada kaže da nema nikakvo rešenje osim da sve oglobi, ocenio je Đelić.

    Vlada je, kako je rekao, povećala javni dug za pet milijardi evra, a novim budžetom ga dodatno uvećava za još 6,5 milijardi, na 26,5 milijardi evra.

    Ministar finansija je Đeliću odgovorio da je prikazivanjem realnog stanja u budžetu, Vlada pokazala odgovornost i iznela paket mera za sve problematične delove javnih finansija.

    Poslanik SNS Veroljub Arsić je rekao da je Đelić "ljubomoran" što je sada niska inflacija a devizni kurs stabilan, za razliku od vremena kad je on bio ministar, dodajući da do povećanja PDV ne bi došlo, da nije bilo prevelikog zapošljavanja u javnom sektoru, posebno od 2008. do 2012.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE