Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novosti: Sprečene milionske mućke sa PKB

    Bivša vlast u Beogradu pokušala je mimo zakona da 70 hektara najkvalitetnijeg obradivog zemljišta, u sklopu Poljoprivrednog kombinata Beograd, prevede u građevinsko, čime bi se potencijalnom kupcu obezbedila korist od najmanje 25,2 miliona evra.

    Kako Novosti saznaju, nekadašnji čelnici Beograda ovu odluku su neprekidno pokušavali da "proture" još od marta prošle godine, ali uprkos žestokim pritiscima na članove Planske komisije Grada, u tome nisu uspeli.

    Konkretno, plan je bio da se 28.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojih je najatraktivnijih 70 hektara, koje pripada PKB, protivno važećim propisima prevede u građevinsko zemljište, na kojem bi se kasnije gradili stambeni blokovi i prateći komercijalni sadržaji.

    Pošto se još čeka privatizacija PKB, sumnja se da su bivši čelnici prenamenu zemljišta "štelovali" za budućeg kupca, koji bi pazario njive za 400 evra po aru, a posle prevođenja u građevinsko zemljište, tu lokaciju bi mogao da preproda i deset puta skuplje ili da sam gradi.

    Nezvanično, obrazloženje sporne Odluke je da je oblast o kojoj se većalo, zapravo jedini pravac širenja Beograda u narednim decenijama. Niko od čelnika bivše vlasti u Beogradu nije hteo da komentariše saznanja do kojih su došle Novosti, piše taj list.

    Protiv sporne Odluke, u martu prošle godine, pobunio se Milan Punišić, član Planske komisije Grada. Uprkos pritiscima tadašnje gradske vlade da se dokument usvoji, Punišić je objasnio da je sporna parcela obuhvaćena isključivo regionalnim prostornim planom Grada Beograda, a ne generalnim urbanističkim planom.

    Profesor tvrdi da ideja da se prostor koji obiluje najkvalitetnijim obradivim zemljištem pretvara u građevinsko, nema utemeljenje u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, a nema ni logično objašnjenje.

    Po Zakonu, oranice do pete kategorije kvaliteta su u obavezi da se čuvaju kao prirodno dobro i samo u specifičnim uslovima dozvoljava se pretvaranje u građevinsko zemljište. Zato sam u startu bio protiv i da raspravljam o tom planu, jer je započet da se radi po Odluci koja je nezakonita, rekao je Punišić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE