Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tajni računi `pojeli` 18 milijardi evra sa Kipra

    Antikorupcijska liga Balkana predala je Tužilaštvu dokumentaciju na 2.500 strana, na kojima optužuju bivšeg ministra Mlađana Dinkića da je na Kipru pronašao 18 milijardi evra državnog novca, koji je prosledio na tajne bankarske račune.

    Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, u izjavi za Novosti potvrđuje da je taj materijal predat i kaže „da će po upoznavanju sa predatom dokumentacijom doneti odluku o tome šta će Tužilaštvo raditi“.

    Prema rečima Darka Trifunovića, publiciste i profesora na beogradskom Fakultetu za bezbednost, deo dokumentacije koja je predata, Dinkić je označio sa „strogo poverljivo“, a ona, kako kaže, ukazuje da je na Kipru pronašao novac građana Srbije.

    Dokumenti koje smo predali ukazuju da je Dinkić u vlasničku strukturu Mobtela, koji je prethodno oduzeo Bogoljubu Kariću, uvukao austrijskog biznismena Martina Šlafa, sa kojim je formirao zajedničku firmu čiji je osnivački kapital 130 miliona evra, navodi Trifunović.

    Od tih 130 miliona, 90 je otpalo na vlasništvo Srbije, na opremu, repetitore, a ostalo je bio navodno Šlafov kapital, za koji mu je Dinkić isplatio na ime učešća 500 miliona evra iz budžeta i time oštetio Srbiju za pola milijarde.

    Trifunović naglašava da su Tužilaštvu predati podaci o Slavici Đukić, rukovodiocu trezora Beobanke, koja je, kako ističe, policiji sama izjavila da je 1995. i 1996. godine izneto 500 miliona efektive i da je ona potpisivala sve te naloge.

    Ukazali smo da je efekat „delovanja Dinkića i njegove organizovane kriminalne grupe takav da u Srbiji ne postoji firma ni privredni subjekat, ni fabrika u kojoj nije došlo do sistemskog urušavanja i pljačke državne imovine“, kaže Trifunović.

    URS i Mlađan Dinkić su, po obelodanjivanju ove navodne afere, saopštili da Antikorupcijska liga Balkana „iznosi gomilu neistina“ i da će podneti tužbu protiv njih.     

    Jednostavan princip preko tajnih računa

    Trifunović je naveo da je tužiocu ponuđen kontakt sa austrijskim istražiteljima iz afere „Hypo“ od kojih su dobili značajnu dokumentaciju iz koje se, navodno, vidi kako su srpski tajkuni sticali kapital, podizali kredite od Hypo banke bez ikakve garancije.

    Princip je bio jednostavan, u Hypo banci je otvaran tajni račun na kome su bile kiparske pare koje je Dinkić pronašao i umesto u budžet Srbije poslao ih u Hypo banku, kaže Trifunović i ističe da su onda lokalni tajkuni uzimali kredite bez ikakvih garancija i nikad ih nisu ni vratili, a banka je imala kao garanciju taj tajni račun.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE