Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radulović: Nećemo privatizovati JP, krećemo u njihovu reformu

    Ministar privrede Srbije Saša Radulović rekao je danas da je moglo više da se uradi na primeni postojećeg Zakona o javnim preduzećima koji utvrđuje da se direktori biraju na konkursima, ali je naveo da je to političko pitanje u koje ne želi da ulazi.

    "Neki od sprovedenih konkursa (za direktore javnih preduzeća) bili su prikupljanje sivijeva sa takvim uslovima da su mogli da navedu i ime i prezime kandidata koji ispunjava uslove", rekao je Radulović na sednici skupštinskog Odbora za finansije koji razmatra više od 170 amandmana na predloženi državni budžet za 2014.

    Radulović je kazao da će novi zakon o javnim preduzećima predvideti licenciranje direktora i profesionalizaciju nadzornih odbora.

    Ministar je to rekao posle izlaganja poslanika Liberalno demokratske partije Bojana Đurića koji je kazao da je prvo trebalo primeniti postojeći Zakon o javnim preduzećima i raspisati konkurse za direktore javnih preduzeća, s čim se Radulović složio.

    Poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić je rekao da je pred samo stupanje na snagu Zakona o javnim preduzećima Vlada postavila Milana Krkobabića iz PUPS-a za direktora Pošte Srbije i Dušana Bajatovića iz Socijalističke partije Srbije za direktora Srbijagasa što, kako je naveo, govori o "nivou profesionalizacije".

    Đelić je pitao Radulovića da li može da garantuje da će Krkobabića i Bajatovića zameniti profesionalci.

    "Ako to ne uradite svi vasi principi padaju u vodu", rekao je Đelić.

    Ministar Radulović je kazao da se ne priprema privatizacija javnih preduzeća, ali da će se krenuti u njihovu reformu u 2014. On je rekao da ne postoji rok za završtak reformi javnih preduzeća ali da će se u 2014. napraviti pomak u rešavanju problema u tom sektoru.

    "Godinama je katastrofalno vođen čitav javni sektor i postoji volja i želja da se to ispravi, ali to mora da traje, pokušaćemo maksimalno da uradimo u 2014. godine", kazao je Radulović.

    On je istakao da će na osnovu rezultata reformi i poboljšanja rada javnih preduzeća biti ocenjen kredibilitet Ministarstva privrede i Vlade Srbije. Ministar je rekao da je neshvatljivo da gubitke stvaraju javna preduzeća koja su monopolisti.

    "Prvi korak u reformama biće utvrđivanje stanja u preduzećima, odnosno imovine i dugovanja, a drugi će biti profesionalizacija menadžmenta", naveo je Radulović.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE