Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Akcije Facebooka ulaze u indeks S&P 500

    Izlazak akcija društvene mreže Facebook na berzu nije bio samo trenutni hit, jer predstojeći ulazak u indeks Standard and Poor’s 500 potvrđuje da joj je tamo mesto.

    Ulazak kompanije Facebook u indeksnu korpu američkog akcijskog indeksa učvrstiće njenu poziciju među najvećim i najmoćnijim preduzećima u SAD, smatraju analitičari.

    Kompanija Standard and Poor’s objavila je da će Facebook iz njenog indeksa narednog petka posle završetka trgovanja na berzi istisnuti firmu Teradin. Akcije Facebooka su, posle objavljivanja te informacije, ojačale više od četiri odsto, na više od 51 dolara. Tržišna vrednost firme je tako premašila sumu od 120 milijardi dolara.

    Facebook će stajati u indeksu rame uz rame sa internet gigantima, kao što su Google, Yahoo, Amazon ili Ebay.

    Pažljivo praćen indeks Standard and Poor’s 500 obuhvata akcije 500 vodećih američkih kompanija kojima se trguje na berzi. Facebook će ući takođe i u uži indeks Standard and Poor’s 100.

    Facebook je pustio svoje akcije na berzu u maju prošle godine po ceni od 38 dolara po akciji. U septembru 2012. njihova cena je zbog neizvesnih izgleda firme, pala na samo 17,55 dolara. Ove godine akcije su osetno porasle, jer investitori sve više veruju da je firma napravila proboj na ključnom tržištu reklamom na mobilnim uređajima.

    Facebook je u ovogodišnjem trećem tromesečju ostvario neto profit od 425 miliona dolara, posle gubitka od 59 miliona dolara godinu dana ranije. Promet je na godišnjem nivou porastao 60 odsto, na više od dve milijarde dolara.
     

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE