Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pokloni i 13. plata u JP su neprimereni

    Ministarstvo privrede Srbije preporučuje poslovodstvima javnih preduzeća, javnih fondova i agencija koji su njegovoj nadležnosti da "uvedu mere maksimalne štednje" i smanje sve nepotrebne rashode.

    Pri izuzetno otežanim uslovima poslovanja u realnoj privredi, neprimerene su isplate 13. zarade i drugi izdaci za nagrade, poklone, svečanosti i slično, a povodom nastupajućih praznika, navedeno je u dopisu Ministarstva koji je potpisao ministar Saša Radulović.

    Taj dopis je poslat poslovnim rukovodstvima javnih i javno-komunalnih preduzeća, javnih fondova i agencija u nadležnosti Ministarstva privrede.

    Javnim preduzećima koja ne posluju u tržišnim okolnostima i nemaju konkurenciju, Ministarstvo je preporučilo je da u donošenju poslovnih planova za 2014, maksimalno racionalizuju troškove marketinga i sponzorstava.

    Neopohodno je da, kako se ističe, troškove službenih putovanja, mobilnih telefona, korišćenja službenih vozila, neproizvodnih usluga i druge neposlovne rashode svedu na najmanji održivi nivo, s detaljnim obrazloženjem.

    Sva javna preduzeća u Srbiji i sva javno komunalna preduzeća dužna su da bruto zarade i naknade za 2014. godinu striktno planiraju prema dozvoljenom broju zaposlenih i bez planiranja 13. zarade, ističe se u dopisu.

    Napominje se da su ta preduzueća obavezna da Ministarstvu privrede, uz poslovne planove, obavezna da dostave priloge sa spiskovima zaposlenih i obračunatim bruto zaradama, pojedinačno po svakom zaposlenom.

    Nepridržavanje vanrednih mera i preporuka štednje u javnom sektoru, povlači ličnu odgovornost poslovodnih organa, navodi se u dopisu Ministarstva privrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE