Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS u 2013. rekordno, 2014. u znaku velikih promena

    Elektroprivreda Srbije (EPS) godinu će završiti sa jednim od najboljih proizvodnih i finansijskih rezultata u istoriji kompanije, a u 2014. se očekuju velike organizacione promene, ali i da EPS ostane dominantan snabdevač potrošača strujom, izjavio je v.d.direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

    Očekujemo da EPS 2013. godinu završi bez gubitka, iako je poslovnim planom za 2013. bio predviđen gubitak od 22 milijarde dinara, rekao je Obradović. Popravili smo finansijski rezultat za najmanje 200 miliona evra, dodao je on, ocenivši da je to "impresivan rezultat i istorijski uspeh EPS-a".

    Obradović je u prilog dobrim rezultatima EPS dodao da je ove godine ta kompanija oborila proizvodne rekorde u svim sektorima proizvodnje – termo, hidro sektoru i u proizvodnji uglja.

    EPS će u ovoj godini proizvesti 37,4 milijarde kilovat sati struje, što je više od plana za skoro 429 miliona kilovat sati i za skoro tri milijarde kilovat sati više nego 2012. godine, naveo je on. Izvoz struje u 2013. je takođe rekordan i iznosi oko tri milijarde kilovat sati, od čega će EPS prihodovati oko 130 miliona evra.

    Obradović je najavio da će ta kompanija u 2014. godini proći kroz velike organizacione promene, podsećajući da se od 1. januara liberalizuje novi segment tržišta električne energije, na srednjem naponu, sa oko 3.000 kupaca, koji će moći će da izaberu svog snabdevača.

    "Očekujemo da će EPS u tom segmentu postići odlične rezultate, da će ostati dominantan snabdevač potrošača strujom i da će ostvariti dodatni finansijski prinos na otvorenom tržištu," istakao je v.d. direktora EPS-a.

    On je ukazao da EPS već sada uspešno posluje na otvorenom liberalizovanom tržištu na visokom naponu, što je dokaz da je ta kompanija, uz sve nefikasnosti koje postoje u sistemu, uspela da zadrži dominantnu ulogu u Srbiji.

    Obradović je podsetio da je EPS u 2013. godini uspeo da zadrži 97 odsto tržišta električne energije na otvorenom tržištu na visokom naponu, i da je u tom segmentu ostvario dodatan prihod veći od 20 miliona evra.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE