Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačka, srpska i crnogorske firme zaintersovane za KAP

    Nemačka HGL grupa, dve kompanije iz Crne Gore i jedna firma iz Srbije dostavile su ponude za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), fabrike u stečaju vredne 52,5 miliona evra, objavljeno je u Podgorici.

    Ponude su otvorene danas u Privrednom sudu u Podgorici, dok će se nadležni o njihovoj ispravnosti izjasniti naknadno.

    Nikšićka kompanija Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, ponudila je za imovinu KAP-a 28,5 miliona evra, bez bazena crvenog mulja i deponije, i najavila da će zadržati 300 radnika i investirati u proizvodnju 76 miliona evra.

    Ponuda te kompanije uslovljena je cenom električne enrgije od 38 evra po megavatu, dok je sadašnja do 42 evra. Kompanija, koja se između ostalog bavi drumskim prevozom tereta, traži da se zemljište oko fabrike aluminijuma proglasi za industrijsku zonu.

    Nemačka HGL grupa, koja se ranije interesovala za kupovinu fabrike aluminijuma, a na oglas se javila preko firme Gate Sales
    L.T.D. sa sedištem u Londonu, ponudila je za imovinu fabrike 5.100 evra uz investicioni plan vredan 700.000 miliona evra.

    Ta kompanija smatra da je vrednost imovine fabrike ponuđene oglasom "precenjenja" i traži pruzimanje fabrike sa ugašenom livnicom radi pokretanja proizvodnje.

    Nemci traže "razumnu" cenu struje i rešnje problema bazena crvenog mulja.

    Kompanija Politropus alternative, kiparskog biznismena ukrajinskog porekla Romana Denkoviča, zainteresovana je za delove imovine fabrike, kao i za kupovinu fabrike Prerade.

    Kompanija sa sedištem u Tivtu, koja proizvodi industrijske gasove, ponudila je za dva bazena crvenog mulja, zgradu bivšeg institita za
    istraživanje i razvoj aluminijuma, te za zemljište od preko 54.000 kvadaratnih metara, ukupno 450.000 evra. Ta kompanija planira da uposli 300 ljudi i da u prerdu investira 50 miliona evra.

    Za deo imovine KAP-a zainteresovana je i kompanija Alemani Trade D.O.O iz Beograda, koja je za 22 vagona ponudila 178.000 evra.

    Kompanije iz Nikšića i Tivta uložile su prigovor na ispravnost ponude koju je dostavila nemačka HGL grupa i tražile da se ona
    odbaci, jer nije dostavljena i na engleskom jeziku.

    Bankrot u KAP-u proglašen je pre par meseci zbog ogromnih dugova. Odluku o prodaji imovine fabrike doneće Skupština Crne Gore.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE