Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kongres usvojio budžet od 1,1 trilion dolara

    Američki Kongres usvojio je zakon kojim je određen 1,1 trilion dolara za budžet, čime je do 30. septembra rešena budžetska kriza koja je prošle godine u nekoliko navrata dovela do političkog rata demokrata i republikanaca.

    Za zakon su u Kongresu glasali predstavnici obe partije i on će se sada naći u Senatu, gde demokrate imaju većinu.

    Usvajanje budžetskog zakona pokazalo je građanima SAD da predstavnici dve partije mogu zajedno da se dogovore, rekao je  Tom Cole, republikanski kongresmen iz Oklahome, pohvalivši zakon rečima da je njime predviđena štednja, što je bio uslov republikanaca da ga podrže.

    Jedna od stavki štednje pogodiće Pentagon, koji će dobiti 20 milijardi dolara manje, zbog čega je nekoliko uticajnih konzervativnih vašingtonskih tink-tenk organizacija apelovalo da se ovakav budžetne usvoji.

    Za vojne akcije SAD u inostranstvu predviđeno je 92 milijarde dolara, od kojih će najviše otići na operacije u Avganistanu.

    Sredstva su predviđena i za novi Zakon o zdravstvenom osiguranju, ali njima nisu obuhvaćeni abortusi, što ne dozvoljavaju republikanci.

    Amerika je početkom oktobra prošle godine bila finansijski paralisana 17 dana, koliko je trajala budžetska kriza. Za to vreme više od 800 hiljada radnika federalne administracije nalazilo se na prinudnim odmorima.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE