Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tržišta u usponu lansirala novu bonitetnu agenciju

    Pet bonitetnih agencija, mahom iz zemalja u usponu, osnovalo je u Londonu novu agenciju, ARC raitings, koja će biti konkurentna glavnim igračima u sektoru, uključujući Standard and Poor’s, Fitch i Moody’s.

    ARC se, kao nova međunarodna bonitetna kuća, nada da će preuzeti klijente od vodećih svetskih agencija, koje su se našle pod udarom kritika nakon globalne finansijske krize.

    "Neće biti mesta za reč 'smeće' u našim kategorijama rejtinga", navodi ARC, koji obećava da će kreditni rejtinzi koje bude dodeljivao uključivati rizike u finansijskom sektoru.

    Pet bonitetnih agencija iz Afrike, Azije, Evrope i Latinske Amerike, od kojih su sve osnovane tokom finansijske krize iz 2008, zajedničkim snagama su kreirale kompaniju ARC raitings, čije će sedište biti u Evropi i koja će opsluživati klijente koji žele da učestvuju na međunarodnim tržištima obveznica.

    ARC navodi da će uvesti novi sistem ocenjivanja finansijskih rizika, pored postojećeg sistema ocenjivanja dugova, međutim, poručuje da neće koristiti termin "smeće" da opiše neinvesticione nivoe rejtinga.

    "Svet se drastično promenio nakon kolapsa hipotekarnog tržišta SAD 2008, koji je izazvao kreditni slom. ARC i njegovih pet osnivača veruju da stare metode procenjivanja rejtinga više nisu dovoljne", rekao je izvršni direktor ARC Jose Pocas Esteves na otvaranju agencije u Londonu.

    Investitori angažuju bonitetne agencije da bi procenili verovatnoću zarade i rizika na finansijskim instrumentima, od državnih obveznica do korporativnih deonica.

    "Lansiraćemo novi oblik ocenjivanja, rejting sistemskog rizika, kojim će se procenjivati, recimo, uticaj gašenja programa stimulacija američke privrede na tržišta", navodi ARC.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE