Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prosečna plata u Sloveniji 1000 evra

    Prosečna mesečna neto plata za novembar 2013. u Sloveniji je iznosila 1.044 evra, saopštio je slovenački Zavod za statistiku, a prema podacima sindikata, oko 55.000 Slovenaca prima minimalnu zagarantovanu platu od 800 evra.

    Prosečna neto plata u posmatranom mesecu bila je nominalno jedan odsto viša nego u novembru 2012, ali uvažavajući inflaciju i realno manja 0,3 odsto, saopštio je Zavod, uz objašnjenje da su decembarske plate bile nešto više zbog božićnog dodatka.

    A prosečna bruto plata u novembru prošle godine iznosila je 1.617,19 evra, što je šest odsto više nego u prethodnom mesecu i 0,3 odsto više nego u istom mesecu godinu dana ranije,  prenosi portal Biznis.hr.

    Više od dve trećine zaposlenih u Sloveniji, po podacima sindikata, prima platu koja je manja od prosečne, a sve više njih, trenutno oko 55.000, primaju minimalac koji u bruto iznosu trenutno iznosi nešto manje od 800 evra.

    Vlada Alenke Bratušek ovih dana je na pritisak sindikata odustala od ideje o ukidanju minimalca, kao i od snižavanja penzija u ovoj i sledećoj godini, ali sva ograničenja iz 2012. godine i dalje ostaju na snazi.

    Zato i ideje o tzv. univerzalnom osnovnom dohotku za sve građane, koje se navodno spominju i u nacrtu novog koalicionog ugovora stranaka u vladi, slovenački ekonomisti smatraju nerealnim, navodi portal. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE