Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uoči Davosa: Jedan pogrešan korak može da ugrozi ekonomski oporavak

    Sukob u Siriji, klimatske promene, ekonomski oporavak, sve veći jaz između bogatih i siromašnih i kriza u Ukrajini biće glavne teme na Svetskom ekonomskom forumu (WEF), najekskluzivnijem svetskom okupljanju, koji sutra počinje u švajcarskom Davosu.

    Ovo je 44. izdanje foruma u tom švajcarskom gradiću u Alpama s 11 hiljada stanovnika, trajaće do 25. januara i, tradicionalno, okupiće vodeće osobe iz svijeta politike i biznisa, a očekuje se više od 40 šefova vlada.

    Ekonomski forumom u Davosu bavila se i agencija Reuters.

    Na prvi pogled, kombinacija rekordno niskih kamatnih stopa, dovoljne likvidnosti i bržeg privrednog rasta bi ove godine trebalo da podstakne oporavak svetske ekonomije od finansijske krize.

    Uz uverenje da se perspektive američke privrede poboljšavaju, Fed je pokrenuo okončanje stimulativnog programa, dok investitori, nakon prošlogodišnjeg perioda tržišnih previranja, deluju spremni za zaokret, ocenjuje Reuters.

    Međutim, napori američke centralne banke da se vrati na pretkrizni period predstavljaju veliki skok u nepoznato, budući da Fed u ovom trenutku izlazi iz perioda štampanja novca bez presedana.

    Prema ocenama Reutersa, jedan pogrešan korak mogao bi da ugrozi ekonomski oporavak širom sveta, što je samo jedna od dilema sa kojom se suočavaju zakonodavci Amerike, Evrope i Azije, uoči sutrašnjeg ekonomskog samita u Davosu.

    Među učesnicima tog samita biće američki ministar finansija Jack Lew, japanski premijer Shinzo Abe, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i guverneri centralnih banaka Mark Carney, Mario Draghi i Haruhiko Kuroda.

    Kao rizici sa kojima je suočena svetska ekonomija pominju se sporiji od očekivanog rast američke privrede, zatim deflacija u evrozoni, odsustvo strukturnih reformi u Japanu, "loši" zajmovi u Kini, ali i mnoge druge opasnosti.

    "Dok Fed nastoji da normalizuje monetarne uslove radi izbegavanja balona kredita, Kina pokušava da sprovede reforme u finansijskom sektoru, što bi potencijalno moglo ugroziti održivost rasta", izjavio je ekonomista Deutsche banke, Michael Spencer.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE