Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija se zaustavila na 60 minuta

    Više hiljada radnika u Beogradu i širom Srbije, učestvovalo je u jednočasovnom štrajku upozorenja zbog predloga Zakona o radu, koji su organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost".

    Oko 1.200 ljudi protestovalo je ispred gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, a kako je novinarima rečeno, prevoz je za vreme štrajka funkcionisao normalno.

    Predsednik Sindikata komunalnih delatnosti Srbije u GSP Milan Grujić ocenio je da predloženi zakon o radu vraća radnike 120 godina unazad, a da oni neće da se vrate u vreme kada se radilo 12 sati dnevno, uz ocenu da ministar privrede Saša Radulović "želi da prikaže da je jedini problem sindikat".

    Novinari su obišli i štrajakače u Glavnom poštanskom centru Srbije, gde se okupilo tridesetak radnika koji su u to vreme bili na radnom mestu, jer većina zaposlenih u tom preduzeću radi u noćnoj smeni.

    Ispred Kliničkog centra Srbije okupilo se oko 1.000 radnika, a za vreme trajanja štrajka, bio je organizovan minimum procesa rada. Tri sindikata KCS složili su se da je Zakon o radu "kap koja preliva već prepunu čašu" i istakli da predlog Zakona ne poboljšava zapošljavanje, već ga destimuliše.

    Sindikati su najavili da će se pridružiti štrajku radnika preduzeća u restruktuiranju, koji je najavljen za petak ispred Skupštine srbije.

    Pozivu sindikata na štrajk upozorenja zbog predloženih zakona o radu, o privatizaciji i stečaju, u Gornjem Milanovcu se odazvala samo manja grupa zdravstvenih radnika, jer su zaposleni zaplašeni otkazima, naveli su u lokalnom sindikatu.

    U Kragujevcu su zdravstveni radnici obustavili rad na jedan sat, a u jednočasovnom štrajku nisu učestvovali zaposleni u prosveti.

    Jednosatnom štrajku upozorenja priključili su se i zaposleni u borskim javnim, javno-komunalnim preduzećima, ustanovama, Zdravstvenom centru, sudu i radnici RTB Bor.

    U Kruševcu se, prema podacima sindikata, od 11 do 12 časova, štrajku upozorenja odazvalo oko 80 odsto zaposlenih.

    Lideri SSSS i UGS Nezavisnsot, Branislav Čanak i Ljubisav Orbović, naknadno će izvestiti medije kako je protekao štrajk upozorenja u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE