Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bliži se rok za legalizaciju

    Ministar građevine Velimir Ilić poziva građane da do 29. januara podnesu zahteve za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, do kada bi gradovi i opštine trebalo da donesu cenovnike sa naknadama za legalizaciju.

    Očekujemo da nam opštine od 29. januara dostave cenovnike o visini naknada, a građani će biti oslobođeni plaćanja za onaj deo koji su sami uložili u infrastrukturno opremanje neke lokacije. Lokalna vlast će sama to proceniti, mi ćemo vršiti nadzor, istakao je Ilić u izjavi Tanjugu.

    Ministar je rekao da je do sada podneto malo zahteva za legalizaciju napominjući da njihov broj raste kako se primiče rok. Ilić je naglasio da je Zakon o legalizaciji usklađen sa Ustavom i mišljenjem Ustavnog suda po pitanju naknade za legalizaciju.

    On je podsetio da je Ustavni sud proglasio neustavnim odredbe o legalizaciji "Dulićevog" Zakona o planiranju i izgradnji, pošto je sud smatrao da se olakšicama koje je predviđao čini diskriminacija.

    Ilić je kazao da, prema mišljenju Ustavnog suda, olakšice ne mogu da budu veće nego što predviđa redovna procedura za dobijanje građevinske dozvole.

    Komentarišući optužbe pojedinih političkih stranaka da se ništa nije uradilo sa legalizacijom, Ilić je istakao da u tom procesu ništa ne može da se uradi preko onoga što propisuje zakon usklađen sa Ustavom.

    On je rekao da će Ministarstvo moći da nadzire nad procesom legalizacije tek kada lokalne samouprave dostave cenovnike za legalizaciju, konstatujući da nije isto legalizovati na Dedinju, Lebanu ili Surdulici i Ustavni sud traži da se to ispoštuje.

    Ilić je podsetio da građani koji ne mogu da plate redovan proces legalizacije mogu po posebnom zakonu da upišu svoje nelegalne objekte u katastar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE