Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropa ne kažnjava Hrvatsku

    Evropska unija je pokrenula proceduru prekomernog deficita za Hrvatsku, a prema oceni hrvatskog premijera Zorana Milanovića, taj postupak nije nikakva evropska kazna, ističući da su kroz to prošle gotovo sve evropske države.
    Ministri finansija Evropske unije odlučili su da pokrenu proceduru prekomernog deficita za Hrvatsku, saopštio je grčki ministar finansija Janis Sturnaras. Evropski ministri su takođe pozvali Zagreb da brzo preduzme korektivne mere.

    Taj će mehanizam pomoći da do kraja uvedemo red i sprovedemo reforme koje se odlažu skoro dve decenije, zaključio je Milanović u Saboru, gde je podneo izveštaj o prošlogodišnjim sastancima Evropskog saveta.

    On je naveo da je cilj reformi spuštanje budžetskog deficita ispod tri odsto, a javnog duga ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

    Ministarka inostranih poslova Vesna Pusić rekla je u ponedeljak da je vlada pronašla rešenje za postupno smanjenje u naredne tri godine deficita, ali neotkrivajući detalje. Mediji nagađaju da bi rešenje moglo da bude povlačenje novca iz penzionih fondova.

    Postupak prekomernog deficita korektivni je mehanizam EU osmišljen da bi se budžetski manjak članica vratio ispod tri odsto, a javni dug ispod 60 odsto BDP.

    Evropska komisija predložila je preporuke prema kojima bi Hrvatska ove godine trebalo da smanji deficit na 4,6 odsto, 2015. na 3,5 odsto i 2016. na 2,7 odsto BDP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE