Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dozvoljeni minus `nedozvoljeno` skup

    Dozvoljeni minus u Srbiji po tekućem računu najskuplji je u Evropi, pošto kamata na ovu vrstu pozajmice iznosi i do 45 odsto godišnje, a uprkos tome, građani ga najviše koriste.

    Oni koji kasne sa otplatom duga, a trenutno ih je oko 300.000, plaćaju i dvostruko više. To je za većinu građana nužda, smatra guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i bankama poručuje da bi dozvoljeni minus trebalo da bude jeftiniji.

    Za Narodnu banku je neprihvatljivo da banke preko visokih kamata pokušavaju da nadokande druge gubitke uzrokovane nenaplativim kreditima, odnosno lošim procenama i rizičnim plasmanima, navodi guverner.

    Iako je od preporuke guvernera prošlo nekoliko nedelja, banke nisu reagovale. Za znatnije smanjenje kamata potrebno je, tvrde bankari, da pre svega inflacija duže vreme bude niska i stabilna i da se smanji broj nenaplativih kredita.

    Međutim, upućeni kažu da bi već sad moglo nešto da se učini. Kod dozvoljenog minusa mislim da je guvernerka u pravu – da bi banke imale prostora, a nema ni toliko rizika, kaže ekonomista Boško Živković.

    Rizik u sektoru stanovništva je relativno stabilan, učešće neneplativih kredita se ne menja i stanovništvo je najsolidniji klijent banaka, kaže Živković, prema čijem mišljenju su kamatne stope na dozvoljene minuse ekstremno visoke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE