Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pregovori sa EU šansa, a ne gubitak za agrar

    Pregovori sa Evropskom unijom u oblasti poljoprivrede su poslednja šansa za preporod srpskog agrara, a domaći proizvođači će već sledeće godine moći da konkurišu za sredstva iz predpristupnih fondova, rečeno je u Privrednoj komori Beograda.

    Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i šef tima za pregovore Danilo Golubović kazao je da je poljoprivreda najobimnija, najkompleksnija i najzahtevnija oblast pristupnih pregovora sa EU.

    Glavni cilj pravnog i administrativnog prilagođavanja je podizanje konkurentnosti domaće proizvodnje, naveo je Golubović na konferenciji na temu: "Proces pregovaranja o pristupanju EU u oblasti poljoprivrede".

    Na poljoprivredu se odnosi čak 30 odsto zakonodavstva EU, a Ministarstvo poljoprivrede direktno pokriva tri poglavlja, i "dotiče" još 15 poglavlja, ukazao je Golubović i dodao da je naš tim spreman za pregovore.

    Pregovori u direktnoj nadležnosti Ministarstva poljoprivredu odnose se na poglavlja 11,12 i 13, odnosno poljoprivredu i ruralni razvoj, bezbednost hrane, fitosanitarna i veterinarska pitanja i ribarstvo, precizirao je Golubović.

    Na pitanje da li će neko biti na gubitku zbog prilagođavanja standardima EU, Golubović je kazao da neće, ali određene delatnosti neće moći da se obavljaju na dosadašnji način, pa će biti neophodna pomoć države u prelaznom periodu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE