Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković: Dileri na ulicama? To je samo vic

    Turbulencija kursa je prošla, a navodna vest o pojavi dilera na ulicama za mene je bila na nivou šale, kaže guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

    Ona je u ’Kažiprstu’ B92 rekla da ne postoji razlog da se dileri pojave na ulicama, jer menjačnice svoju vrednost brzo usklađuju sa najavljenim indikativnim kursom.

    "Nije mi bilo dovoljno što su mi rekli da je za to nadležan MUP. Rečeno mi je da je tu na uglu menjačnica, pa ljudi možda osećaju potrebu da se tu nađu, jer nekome može da zatreba", kaže ona.

    Tabakovićeva ističe da valutna turbulencija nije uticala samo na dinar, već na mnoge valute i ne samo u regionu.

    "Bilo je turbulencija i veoma jake turske lire, bugarskog leva, rumunskog leja, poljske zlote. Sve one su izazvane u najvećem delu dešavanjima na američkom tržištu,jer Fed povlači jeftin novac. Ipak, dinar je najmanje pao u odnosu na ostale, jer smo mi među prvima krenuli široku politiku učešća na međubankarskom tržištu – povlačenja viška dinara", rekla je Tabaković i dodala da je uticao i sezonski faktor, odnosno isplata energenata.

    Ona kaže da raspisivanje izbora ili smanjenje kreditnog rejtinga nisu uticali na kurs, već da na njega više utiču "domaća podgrevanja atmosfere".

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE