Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deponije zatrpane milionima evra

    Ogroman poslovni potencijal leži u reciklažnoj industriji, zaključeno je u petak na tribini posvećenoj održivom razvoju pod nazivom ‘Učiti od najboljih’.

    Srbija bi boljim iskorišćavanjem, odnosno recikliranjem smeća, mogla da ima godišnji prihod od 100 miliona evra u punom obimu aktivnosti, ocenio je izvršni direktor Nordijske poslovne alijanse u Srbiji Uroš Mihajlović i dodao da bi se u razvoju reciklažne industrije u Srbiji mogla iskoristiti iskustva skandinavskih zemalja, koje, kako je naveo, prednjače u toj oblasti i mogu pokazati kako se resusi troše na najefikasniji način.

    “Boljom preraspodelom ionako nedovoljnih sredstava i ulaganjem u inovacije i nove ideje doprinelo bi se stabilnijem razvoju privrednog ambijenta i rastu broja radnih mesta.”, zaključio je Mihajlović.

    Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Siniša Mitrović saglasan je da bi se ulaganjem u reciklažnu industriju otvorila nova radna mesta.

    “Kada bismo u poresku identifikaciju preveli 30.000 sakupljača, u Srbiji bi to bila ‘najveća fabrika pod otvorenim nebom’, a ne da pustimo da to ide u kriminogenu zonu”, kaže Mitrović i dodaje da se bez finansijskih sredstava i dugoročnog planiranja ne može voditi politika zaštite životne sredine. On je podsetio da se za zaštitu životne sredine u Srbiji izdvaja 0,25% bruto društvenog proizvoda, kao i da poslednja pridružena članica EU Hrvatska troši 1.545 evra po glavi stanovnika za primenu evropskih direktiva iz oblasti životne sredine, dok Srbija trenutno izdvaja oko 50 evra.

    Specijalista za pitanja životne sredine u Telenoru Kristina Mitrović navela je primer ove kompanije koja je prepoznala svoje negativne uticaje na životnu sredinu, a potom pokušala da ih reši smanjenjem potrošnje energije i goriva, kao i reciklažom svih vrsta otpada.

    Irena Dobosz, menadžer za održivost u kompaniji IKEA Jugoistočna Evropa, govorila je o nastojanjima kompanije IKEA da kroz svoje aktivnosti pozitivno utiče na životnu sredinu i odgovorno korišćenje prirodnih resursa, posebno ističući da se u ovoj kompaniji koncept održivosti razvija kao integrisani deo celokupnog poslovanja.

    Na tribini su govorili i Miloš Stanković, mladi elektoinženjer i pronalazač koji je prošle godine dobio nagradu za životno delo u NR Kini i Filip Vukša, najpoznatiji ‘komunalni policajac’ među građanima koji je prosledio oko 9000 administrativnih žalbi različitim direkcijama grada Beograda.

    Tribinu je organizovala Nordijska poslovna alijansa u okviru ‘Nordic Green’ projekta, koji za cilj ima promovisanje ekološke dimenzije u poslovanju. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE