Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    WhatsApp: Prodali kompaniju Facebooku za 19 puta više nego što je nudio Google

    Facebook, najveća društvena mreža na svetu, objavio je kako kupuje servis za slanje poruka na mobilnim telefonima WhatsApp, a posao je vredan 19 milijardi američkih dolara.

    Ovaj dogovor će dozvoliti WhatsAppu da ima svoj nezavisni odbor.

    WhatsApp je aplikacija za mobilne telefone koja dozvoljava korisnicima da razmenjuju poruke bez plaćanja troškova telekoma.

    Ovo je najveća Facebookova akvizicija i dolazi skoro nakon dve godine nakon što je firma Marka Zuckerberga zaradila 16 milijardi dolara prodajom deonica.

    Kupovina će se obaviti sa deonicama vrednim 12 milijardi i sa četiri milijarde dolara u gotovini i tri milijarde za zaposlene u naredne četiri godine.

    „Ovaj posao podržava Facebookovu i WhatsAppovu zajedničku misiju u boljem povezivanju celog sveta tako što se, na efikasan i pristupačan način, osiguravaju osnovne internet usluge“, navodi se u saopštenju Facebooka.

    Da podsetimo, u aprilu prošle godine Google je ušao u pregovore da kupi ovu kompaniju, a vrednost koja se tada pominjala bila je 19 puta manja, iznosila je milijardu dolara.

    Vrednost kupovine WhatsAppa iznosi blizu devet posto vrednosti Facebooka na tržištu i veća je od bilo kojeg posla koji su napravili Google, Apple ili Microsoft.

    Najveći posao koji je napravio Google, kupovina firme Motorola Mobility iznosio je 12,5 milijardi, Microsoft je kupio Skype za 8,5 milijardi, dok Apple nije napravio nijednu kupovinu vrednu više od milijardu dolara.

    Facebook, koji ima više od 1,2 milijardi članova, saopštio je kako će WhatsApp i dalje biti odvojen servis, kao što je uradio i sa Instagramom koji je kupio za blizu 715,3 miliona dolara.

    WhatsApp ima više od 450 miliona aktivnih korisnika na mesečnom nivou. U poređenju, Twitter je na kraju 2013. godine imao 241 miliona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE