Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Balkanski premijeri u zajedničkom `lovu` na investitore

    Premijeri zemalja zapadnog Balkana u Londonu potvrdili su da sprovode mere za poboljšanje uslova poslovanja i pozvali bankare i privrednike da investiraju u taj region.

    Na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj o investicijama u zapadni Balkan, evropski komesar za proširenje Štefan Fule je ocenio da je, u času kad Evropa pokazuje prve znake izlaska iz krize, ključni trenutak da region privuče više investicija.

    Evropski komesar je naglasio da je namera da čelnici regiona i potencijalni investitori zajednički sagledaju prioritete za ekonomske reforme.

    Fule je kao prioritete ocenio reforme javnih finansija i tržišta rada, uz smanjivanje administrativnih opterećenja za biznis, kao i ulaganja u obrazovanje, dok je vladavina zakona posebno važna za sigurnost i poverenje investitora.

    Fule je naveo da su najpre nužni makroekonomska, budžetska i finansijska stabilnost, uz strukturalne reforme u cilju podsticanja izvoza i otvaranja novih radnih mesta. EK će s vladama regiona izraditi preporuke za reforme i, zajedno s MMF, pomoći njihovu primenu.

    Ukazavši na mogućnost da reforme otvore put za budžetsku podršku iz fonda EU IPA 2 državama zapadnog Balkana, Fule je kazao da strukturne reforme treba da povećaju konkurentnost i rast u transportu, energetici i obrazovanju.

    On je rekao da su zemlje zapadnog Balkana ekonomski povezane kroz zonu slobodne trgovine CEFTA i da bi bilo logično i da zajednički pripreme reforme.

    Predsednik EBRD Suma Chakrabarti je potvrdio da će EBRD nastaviti da ulaže u region, navodeći kao primer Fond za širenje preduzetništva, o kojem sporazum potpisuju Evropski investicioni fond i nemačko udruženje DEG, a koji će, dodao je, postati ključni element platforme razvoja za mala i srednja preduzeća na zapadnom Balkanu.

    Na pitanje šta Vlada Srbije čini da dođu ulaganja u visoke tehnologije, premijer Ivica Dačić je potvrdio da u Srbiji nije skupa radna snaga, ali postoji i dobar sistem obrazovanja i da su ljudi, dobro obučeni za poslove.

    Dačić je rekao da je vlada u Beogradu rešena da podstiče investicije koje će biti nosilac razvoja, i to naročito u informacionu tehnologiju i industriju, napomenuvši da su u taj sektor već uložene stotine miliona evra.

    Namera je da se privuku investicije "koje će ostati s nama bez obzira na cenu radne snage u budućnosti", rekao je Dačić i ukazao da je nedavno o tome razgovarao s velikim američkim kompanijama.

    Premijer Crne Gore Milo Đukanović je naglasio da je ekonomski razvitak preduslov integracije regiona, a slab ekonomski napredak izaziva političku nestabilnost.

    Saobraćajni koridori i energetske mreže su ključni za ekonomski razvitak i povezivanje regiona i to ne može postići svaka zemlja pojedinačno, istakao je Đukanović i dodao da inicijativa EU i EBRD za regionalno povezivanje ima veliku važnost.

    Komentarišući zabrinutost investitora i poslovnih krugova zbog socijalnih nemira u BiH, predsednik Saveta ministara Vjekoslav Bevanda kaže da je to razumljivo, ali je naglasio da "oni koji su već uložili kapital u Bosnu i Hercegovinu, znaju da rizik nije previsok".

    Foto: Balkan

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE