Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Elektrogigant ČEZ petu godinu za redom zaradjuje manje

    Elektroenergetski državni gigant ČEZ prošle godine ostvario je za 12,3 odsto manju zaradu nego 2012.godine a dobit koja pada već petu godinu za redom spala je sada na 1,35 milijarde evra.

    U odnosu na 2012. godinu, dobit je 2013. za 192 miliona evra bila manja a u odnosu na rekordnu poslovnu godinu ČEZ-a, 2009, čak za 653 miliona evra.

    "Glavni uzrok pada dobiti je osetno sniženje proizvodnih cena električne energije zbog masivnih subvencija obnovljivim izvorima električne energije a uz to i stagnacija privrede u Evropi i nesigurnost kakve će biti buduće regulatorne mere u energetici", saopštio je danas ČEZ.

    Generalni direktor ČEZ-a Daniel Benes ocenio je da češka kompanija ipak izlazi na kraj sa krizom u energetici bolje od konkurencije što po njegovim rečima potvrdjuje i to što je ČEZ kod agencije Standard and Poors uspeo da očuva svoj do sada najviši rejting A-.

    Analitičari upozoravaju da ni ova godina neće biti laka za ČEZ i očekuju dalje smanjenje dobiti na oko milijardu evra što je loša vest i za državni budžet koji od elektronergetskog giganta svake godine dobija visoke dividende.

    Prošle godine u državnu kasu ČEZ je predao 576 miliona evra dividendi a rekordne 2009. godine 769 miliona.

    Foto: cez.cz

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE