Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kopaonik 2014: Neophodne reforme

    Na Kopaoniku je danas otvoren redovni godišnji Business forum 2014. Na otvaranju je najviše reči bilo o stanju u srpskoj ekonomiji i načinima prevazilaska problema. Učesnici foruma su saglasni da su Srbiji neophodne reforme.

    Premijer Ivica Dačić izjavio je da je potrebna što šira saglasnost o promenama u ekonomiji i da nema dileme oko toga koji su osnovni pravci reforme. “Mogu da pitam svakog jeste li za promene i svi će reći da jesu, ali ako pitamo jeste li za promene da vas promenimo teško da su za promene” rekao je Dačić i primetio da svi imaju svoje interese. 

    Govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji, naveo je da svuda u svetu postoji dilema da li ići na štednju ili potrošnju, odnosno razvoj, ali da je uoči izbora teško naći nekog ko će reći da je za stezanje kaiša. Dačić je podsetio i da je i ranije, u prethodnoj vladi, bilo ideja poput solidarnog poreza.

    Dačić se osvrnuo i na pregovore sa MMF-om ističući da sada, zbog izbora, nije vreme za njih. 
    "Treba da se izabere i konstituiše nova vlada, da ona definiše svoje ciljeve. Mi smo ranije dogovorili da sa MMF-om razgovaramo, to i radimo, kao i sa Svetskom bankom, ali prave razgovore vodiće tek sledeća Vlada", izjavio je Dačić novinarima.

    Aleksandar Vlahović,  predsednik Saveza ekonomista Srbije je  istakao da je Srbiji, osim mera štednje, potrebno i povećanje investicione potrošnje. "Potrebno je povećanje investicione potrošnje, privatizacija preduzeća u restrukturiranju, ali isto tako je potreban i trajni ostanak države svuda tamo gde se prepoznaje jasan nacionalni interes", poručio je Vlahović.

    "Nama je potrebna i štednja, i to tako što ćemo izgraditi efikasniju državnu administraciju, profitabilan rad javnih preduzeća, reformu politike subvencija, kao i eliminisati sistemske probleme u državnim bankama", dodao je Vlahović. Rast se, kako je naveo, mora bazirati na stranim, ali i domaćim investicijama, jer se samo tako može podstaći otvaranje novih radnih mesta.

    Vlahović je ukazao da se o reformama za sada govori načelno, a da ne postoji "konkretna razrada" šta bi one trebalo da znače i koji su ključni reformski blokovi. "Poruke u političkoj kampanji osim kod nekih izuzetaka ne predstavlju dovoljnu osnovu za zakučak da postoji nedovosmisleno jasna reformska agenda oko koje će se izgraditi minimalno potrebni politički, ali i drustveni konsenzus", istakao je Vlahović.

    Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije, je istakao da je najveći  izazov za Srbiju u narednim godinama postizanje privrednog rasta i povećanje realne održive zaposlenosti. On je rekao da je postavljeni ovogodišnji rast BDP-a od jednog procenta realan, ali ni izdaleka dovoljan za ono što je Srbiji potrebno, s obzirom na stopu nezaposlenosti i probleme koje ima.

    "Uveren sam da će fiskalna konsolidacija i strukturne reforme koje su najavljene omogućiti povećanje BDP-a u narednim godinama u skladu sa onim što će nam biti potrebno", rekao je Sertić.

    Kratkoročni problemi koji postoje u privredi jesu, pre svega, nelikvidnost i nesolventnost i na tom nivou bi vlada, NBS, banke i poslovna zajednica morali da nađu brzo rešenje, jer će nam se dogoditi da "virus iz privrede pređe na bankarski sektor", rekao je predsednik PKS.

    Prema njegovom mišljenju, Srbiji je potreban održiv model finansiranja privrednih aktivnosti i jasna politika podsticaja za domaće i strane kompanije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE