Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obrazovanje, obrazovanje, obrazovanje

    Srbija ima potencijala za još veći razvoj preduzetništva, za to je neophodno ulaganje u mlade snage, a to podrazumeva stvaranje preduzetničkog duha u najranijoj dobi odrastanja.

    Svest o preduzetništvu putem preduzetničkog obrazovanja mladih bila je tema panela pod nazivom "Dostignuća mladih u Srbiji: mladi/obrazovanje/preduzetništvo" na Kopaonik biznis forumu.

    U uvodnoj reči američki ambasador u Srbiji Michael Kirby, rekao je da preduzetništvo ključ za uspeh u njegovoj zemlji i da i u Srbiji postoje uspešne priče.

    "Nije dovoljno samo doći na ideju, već treba znati šta sa tom idejom", rekao je Kirby.

    Direktorka Centra za visoke ekonomske studije Kori Udovički je istakla da se preduzetništvo u Srbiji nalazi pred teškim vremenima, ali da sami treba da napravimo dobar poslovni ambijent koji će da privuče investicije.

    “Ključni zadatak na tom putu je promena svesti do koje se može doći kroz škole,” rekla je Udovički.

    Sa tim se složila potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić koja je ukazala na potrebu razvoja svesti o preduzetništvu.

    "Preduzetništvo je stanje svesti, a ne privredni subjekt", istakla je ona i dodala da su Srbiji potrebne strategije razvoja jer "mudra društva prave preduzetnike" i zato treba razvijati preduzetnički duh od malena, budući da se preduzetništvo ne uči kroz knjige.

    Darko Radičanin, iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, ima slično mišljenje i dodaje da "se ovde govori o generacijama kojima se mora dozvoliti da prve preduzetničke greške prave dok su klinci, a ne u dobi kada je to "biti ili ne biti".

    Predsednica Upravnog odbora ove organizacije, Svetlana Kisić, navela je primer Norveške, gde se godišnje ulaže 12 miliona evra u preduzetnićko obrazovanje u osnovnim i srednjih školama.

    "Mi bismo u Srbiji, u obimu u kojem sada radimo, sa tim novcem radili 64 godine, a i sa ovim što imamo pravimo sa srednjoškolcima sjajne rezultate, ne samo na lokalnom nivou, već i na svetskom," rekla je Kisić.

    Dostignuća mladih u Srbiji inače godišnje radi sa više od 10 hiljada učenika u više od 250 škola u celoj zemlji.

    Darko Budeč, iz kompanije Buck i najbolji preduzetnik u Srbiji za 2012.godini u izboru Ernst and Young, rekao je je da je suština preduzetništva u stvaranju preduzetničkog tima, a najvažnija stvar je znanje.

    "Poslovni sektor može i treba da da značajan doprinos obrazovnom procesu posebno u segmentu preduzetništva. Mi imamo veliki potencijal, a ta osnova koju ćemo preko takvog obrazovanja dobiti, biće nezavisna od svih spoljnih faktora, kao što su ekonomske krize," rekao je Budeč.

    Na panelu je govorio i Jovan Milić, član učeničke kompanije iz Niša.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE