Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na javnim nabavkama ušteda 355 miliona evra

    Zahvaljujući primeni novog zakona ostvarena je velika racionalizacija postupcima javnih nabavki, u 2013. godini potrošeno oko 355 miliona evra manje nego u 2012, kaže direktor Uprave za javane nabavke Predrag Jovanović.

    Prilikom javnih nabavki, pre svega se ispoljio efekat najniže cene, koji se pojavljuje kao najvažniji kriterijum, izjavio je Jovanović za RTS.

    Ponuđači su prisiljeni da se bore snižavanjem cena da dobiju posao, posebno u uslovima ekonomske krize, objasnio je Jovanović i dodao da je slična situacija i u Hrvatskoj gde je u 99 odsto slučajeva najniža cena jedini kriterijum, dok je drugi kriterijum ekonomski najpovoljija ponuda, koja uključuje i kvalitet i karakteristike proizvoda, minimalno zastupljena.

    Uprava promoviše upravo drugi kriterijum, ali biće potrebno da prođe dosta vremena da bi se ona značajnije afirmisala, konstatovao je Jovanović, ističući i da je Evropska komsija početak primene zakona ocenila kao ogroman napredak, jer je za nepunih godinu dana urađeno više, nego u drugim zemljama tokom više godina.

    Dali su nam smernice na šta treba da obratimo pažnju, a to je suzbijanje izuzeća od primene zakona, suzbijanje pregovaračkih postupaka i afirmacija otvorenog postupka, kao konkuretnog i transparentnog, kazao je Jovanović.

    Prema njegovim rečima, njačešće zloupotrebe su bile sproveđenje nezaključenih ugovora, bez sprovedenog postupka javne nabavke, ili sa neosnovanim pregovaračkim postupkom, na koji naručioci nisu imali pravo.

    Jovanović je istakao da je važno što je uvedena lična odgovornost za kažnjavanje odgovornih lica kod naručilaca, napominjući da bi efekat bio veći, kad bi se objavljivalo spisak kažnjenih odgovornih lica.

    Od 1. marta je počela primena Zakona o prekršajima i Uprava za javne nabavke je dobila nadležnost da podnosi prekršajne prijave, a druga značajna novina je što je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki postala prvostepeni prekršajni organ.

    S obzirom da je Komisija specijalizovana za javne nabavke očekujemo da će ona znatno efikasnije okončati prekršajne postupke, nego ranije, kada su to radile sudije za prekršaje, koje su imale i mnogo drugih predmeta, zaključio je Jovanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE