Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poruka sa BIZLife panela: Spasa nam nema, propasti nećemo

    Reforme i reindustrijalizacija jedan su od glavnih faktora na putu razvoja Srbije, saglasili su se učesnici BIZLife panel diskusije „Ekonomski pravac Srbije – Izbori 2014“, s tim što su ekonomski stručnjaci i profesori ekonomije postavili pitanje da li je uopšte termin reindustrijalizacije jasan svima.

    Ponovno pokretanje proizvodnje prioritet je za izlazak iz krize, a svaka politička partija ovaj put vidi na drugačiji način.

    Dušan Bajatović ispred Socijalističke partije Srbije ističe da se mora pokrenuti prerađivačka industrija, a kao posebnu šansu istakao je poljoprivredu. Bajatović je rekao da MMF nikad ništa nije reindustrijalizovao: „Sa merama MMF-a nigde nije došlo do ozbiljnog rasta. Danas MMF pokušava da u svoje strategije ugradi i teoriju rasta.“

    Nosilac liste "Dosta je bilo" Saša Radulović odgovorio je da zadatak MMF-a i nije da planira privredni rast Srbije, već da oceni koliko smo u tome uspešni i koliko nam je odgovorna fiskalna politika.

    Mahmud Bušatlija, savetnik za razvoj i investicije istakao je da smo poslednjih 13 godina bili u odbrambenom položaju od MMF-a. „MMF je garant onima koji nam daju novac da nas kreditiraju što jeftinije. Nijedna od partija na sceni nema pravilan prostup problemu MMF-a i međunarodnih finansijskih organizacija sa kojima loše pregovaramo i to žestoko plaćamo.“, istakao je Buštalija.

    U nastavku diskusije, Bajatović je istakao da se zalaže za intervenciju države kada je reč o pokretanju poizvodnje i privrede uopšte za koju je ocenio da u Srbiji ne postoji. Ovom se usprotivio Saša Radulović, jer kako ističe posao države je da stvori dobro poslovno okruženje, a ne da otvara radna mesta, jer je to posao privrede.

    „Partijsko zapošljavanje ne smemo da dozvolimo, a stranke se toga sete tek u opoziciji“, istakao je Radulović.

    Dušan Nikezić, ispred Demokratske stranke Srbije takođe je istakao da je nephodno odvojiti partije od upravljanja velikim sistemima.

    „Imamo detaljan plan reformi svih segmenata društva. S obzirom da raspolažemo ograničenim resursima treba se fokusirati na one privredne grane koje će doneti rast – privredni, a samim tim i rast zaposlenosti“, istakao je Nikezić i dodao da se kao prioritetni sektori izdvajaju IT i obrazovanje, kao i poljoprivreda jer „Srbija može da živi od proizvodnje hrane“.

    „Srbija ima burazersku ekonomiju i parazitski sistem, koji nije spremna da demontira," ocenio je Radulović i ponovio da nema spremnosti za sprovođenje teških reformi.

    Na pitanje svim učesnicima diskusije šta nam se smeši – oporavak ili recesija, Bajatović je istakao da je osnovni uslov donošenje sistemskih zakona, jer investitori neće doći tamo gde je vlada latentna politička nestabilnost.

    „Spasa nam nema, propasti nećemo“, rekao je Bajatović i dodao da nijedna politička garnitura nema šansu bez pokretanja privrede.

    Nikezić je odgavarajući na pitanje o budućnosti Srbije istakao da su za godinu dana iscrpljeni svi privredni resursi za rast. „Novih izvora rasta u narednom periodu nema, niti ima njava novih investicija, a država najavljuje smanjivanje svojih podsticaja, tako da ni ona neće podizati privredni rast“, naveo je Nikezić.

    Radulović je još jednom istakao da Srbija neće daleko stići ukoliko plitko sprovede reforme: „Sve uspešne države liče jedna na drugu, a svaka neuspešna je neuspešna na svoj način“.

    Foto: Medija centar Beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE