Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF očekuje od Srbije da stegne kaiš?

    Misija Međunarodnog monetarnog fonda završila je posetu u Srbiji, odmah po formiranju vlade trebalo bi da se nastave razgovori o novom aranžmanu iz predostrožnosti, a MMF očekuje uštede od pola milijarde evra godišnje u naredne tri godine, saznaje RTS.

    Deset dana razgovora i uvida u stanje srpske ekonomije za delegaciju MMF je izgleda bilo dovoljno da obeća da će doći u Beograd odmah kada se formira vlada sa kojom će nastaviti pregovore o novom aranžmanu.

    Sada je bila atipična situacija da je MMF došao u periodu tehničke vlade, što pokazuje spremnost fonda da nam pomogne, a s druge strane, pokazuje i ozbiljnost situacije da nemamo vremena za gubljenje, rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

    Prema njegovim rečima, za Srbiju će apsolutni prioritet u narednom periodu biti aranžman sa MMF, kao i dubinska reforma ekonomije.

    Kako RTS saznaje, MMF očekuje od Srbije uštede u državnoj kasi od pola milijarde evra godišnje i to u naredne tri godine kako bi se uštedelo milijardu i po evra, a to je i rok u kojem je realno da reforme već daju i prve konkretne rezultate.

    Sam aranžman daće signal međunarodnoj javnosti o stanju u srpskoj ekonomiji. Šalje se poruka da smo spremni da se menjamo za razliku od prethodnih godina kada je javni dug bio više nego dupliran, rekao je Altiparmakov.

    Promene i smanjenje zaduživanja imaće i cenu. Očekuju se konkretni uslovi pod kojima bi MMF mogao da odobri Srbiji aranžman.

    Uslovi bi mogli da se odnose na podizanje granice za odlazak u penziju, zatim regulisanje daljeg rasta penzija, postavljanje rokova u rešavanju problema neprofitabilnih javnih preduzeća, rekao je Mališa Đukić iz Beogradske bankarske akademije.

    Tačno pre dve godine MMF je prekinuo aranžman sa Srbijom, jer se nije držala dogovora. U slučaju obnove saradnje, Srbija ne bi trošila novac od MMF već bi on bio namenjen deviznim rezervama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE