Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Praktična logika islamskog bankarstva

    Gde prestaje logika klasičnog, nastupa logika islamskog bankarstva. Kamata se ne zaračunava unapred. Nijedna banka tog tipa, čiji ogranci postoje i u našem regionu, nije propala.

    Ako je pohlepa bankara uzrok krize, sudeći prema sve popularnijem islamskom bankarstvu, koje zabranjuje kamate, svet je izvukao pouke. U čemu je tajna uspeha, jer nijedna banka tog tipa, čiji ogranci postoje i u našem regionu, nije propala.

    U Sarajevu postoji mogućnost takvog poslovanja, mada propisi Bosne i Hercegovine ne dopuštaju punu primenu principa te vrste bankarstva. Zijad Ćosić iz Sarajeva kaže da banka učestvuje u biznisu i projektima tako što gleda uspeh samog preduzetnika, a ne samo kamatu.

    Ili recimo neki drugi segment koji je vezan za zatezne kamate koje druge banke naplaćuju 10 do 12 posto, ovde su na nivou dva odsto i one idu u dobrotvorne svrhe da se neki socijalni segmenti rešavaju u društvu, objašnjava Ćosić.

    U BBI banci u Sarajevu tvrde da je finansiranje nekretnina kroz partnerski odnos i rentu umesto unapred ugovorene kamate najsličnije izvornom islamskom bankarstvu. To je mnogo prihvatljivije od hladnog pristupa gde banke gledaju da se namire pre nego što klijent potone.

    Ako mi damo recimo 90 odsto, a vi 10 odsto za tu kuću, tu kuću kupujemo zajedno u partnerstvu. Onih 90 odsto koji sam ja kupio kao banka, ja iznajmljujem vama. Ja zarađujem na toj renti, a ne na kamati. Znači, ja zarađujem uvek na nekoj ekonomskoj operaciji koja ima vrednost koja nije imaginarna, objašnjava direktor BBI banke Amer Bukvić.

    Klijent može da ima tekući račun, koji banka čuva i održava. Može da deponuje novac i za to banka može, ali i ne mora da naplati proviziju. Takođe, klijentu se ne zaračunava kamata na depozite i štednju, a nema ni plenidbe imovine ako ne uspe da vrati zajam.

    Kada je u pitanju štedni račun, onaj koji ulaže u štednju ne dobija naknadu i proviziju, osim u slučaju ako klijent otvori takozvani investicioni račun, izrazi spremnost da banka upravlja tim sredstvima poput investicionog fonda i da u zavisnosti od rezultata koji banka kao upravljač ostvari mi dobijamo određeni profit, rekao je dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

    I dok se islamsko bankarstvo i islamski marketing izučava sve više i na Oxfordu, a London postaje centar islamskog bankarstva gde se već obrće dve hiljade milijardi dolara, neki principi tog bankarstva nalaze uporiše i u našem Zakonu o udruženom radu.

    Pre 40 godina tadašnje organizcije udruženog rada tada su delile rizik ali i dobit sa bankama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE