Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova italijanska fabrika u Jagodini

    U Industrijskoj zoni u Jagodini otvoren pogon italijanske fabrike za proizvodnju navlaka za sedišta za automobile Aunde Srb, u kojoj će se do kraja godine zaposliti više od 200 radnika.

    Reč je o sedištima koja će se ugrađivati u Fiat 500 L, ali i druge modele poznatih automobilskih marki.

    Aunde je druga završena od pet fabrika koje se grade u Jagodini. Strane investicije u Jagodini u tih pet fabrika procenjuju se na oko 150 miliona evra, a zaposliće oko 2.000 radnika.

    Radove na fabrici su izvodila lokalna preduzeća, vrednost investicije je tri miliona evra, a zapošljavaće najvećim delom radnike iz okoline. Srbija je podržala projekat sa 1,2 miliona evra, odnosno 6.000 evra po radnom mestu.

    Premijer u ostavci Ivica Dačić je, otvarajući fabriku, izjavio da Srbiju čekaju teški izazovi na političkom, ekonomskom i svakom drugom planu i da neće biti lako boriti se sa ekonomskim problemima.

    Srbija će sigurno stvarati uslove da u narednom periodu investitori imaju određene pogodnosti. Nama je cilj da se zaposle ljudi, da se pokrene ekonomska mašina, da se štedi tamo gde ne mora da se troši, a da se ulaže u razvoj i ovakve projekte.

    Italija je pretekla Rusiju i Nemačku po spoljnotrgovinskoj razmeni sa Srbijom. To je rezulat nagle ekspanzije Fiata, ali i ovakvi projekti, a ima ih sigurno na stotine širom Srbije, pokazuju da se ekonomska saradnja sa Italijom razvija u dobrom smeru, rekao je Dačić.

    Predsednik kompanije Aunde Enrico Vergnano je rekao da su radovi na izgradnji fabrike počeli u junu i da je zadovoljan intezitetom radova i rezultatima.

    Prema rečima pedsednika Skupštine Jagodine Dragana Markovića Palme, taj grad je jedinstven slučaj u Srbiji, gde se na jednoj lokaciji pravi pet fabrika.

    Direktorka fabrike u Jagodini Jasna Vlajović je rekla da se u toj fabrici šiju navlake za kragujevački Fiat, a proizvodnja je već ugovorena. Aunde ima 82 fabrike u 25 država i zapošljava 12.000 radnika.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE