Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrokor dobio kredita od Sberbanke. Sprema se akvizicija u Rusiji?

    Najveći zajmodavac Rusije Sberbank dala je kredit najvećem hrvatskom proizvođaču i prodavcu hrane Agrokoru 600 miliona evra ( $ 829.47 miliona ) kako bi mu pomogla da refinansira postojeće dugove i obezbedi sredstva za razvoj kompanije.

    Sberbank će obezbediti 500 miliona evra, dok će filijala Sberbanke Evropa AG iz Beča obezbediti dodatnih 100 miliona evra, što će za banku biti jedan najvećih korporativnih poslova.

    Kako komentarišu hrvatski mediji, Agrokor je ovim ugovorom postigao dva cilja- poslao je poruku stranim i domaćim kreditorima da može dobiti daleko povoljnije uslove finansiranja od onih koji mu se nude u proteklih nekoliko godina i da je dovoljno velik da svoje poslove finansira u centralama najvećih svetskih banaka.

    "U ovoj recesiji ovaj kredit znači veliko poverenje i odlično će se odraziti na naše poslovanje u kratkom roku kroz smanjenje nekih troškova, poručio je iz Moskve Ivica Todorić.

    Dve godine nakon ulaska na hrvatsko tržište, najveća ruska banka postala je tako, prema izjavama čelnih ljudi, važan partner koncerna Agrokor i ima ozbiljne planove u korporativnom sektoru u Hrvatskoj za koju je Herman Gref, predsednik Izvršnog odbora Sberbanke rekao da ima dobre izglede i potencijal.

    Gref je takođe najavio da će pomoći Agrokoru u nastupu na ruskom tržištu, a odgovarajući na novinarska pitanja Todorić je najavio da će radi toga za mesec dana Agrokorov tim s konkretnim predlozima ponovno doći u sedište Sberbank Rusije, koja ima brojne važne korporativne klijente.

    Planovi obuhvataju i povećanje broja ruskih turista u Hrvatskoj. Todorić je juče najavio i da ozbiljno planiraju jednu akviziciju na ruskom tržištu, ali nije želeo da otkrije o kome se radi, osim da je u pitanju kompanija koja kotira na berzi. Pre pet godina Agrokor je pokušao osvojiti trgovački lanac Lenta, ali je tada odustao, među ostalim i zbog nastupajuće finansijske i ekonomske krize.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE