Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Astronomska cifra i novi farmaceutski gigant

    Američka farmaceutska kompanija Pfizer želi da kupi britanskog konkurenta AstraZeneca, a vrednost preuzimanja, kojim bi se stvorio novi gigant na globalnoj farmaceutskoj sceni, mogla bi da premaši 100 milijardi dolara.

    Ako se postigne dogovor, biće to jedno od najvećih preuzimanja u farmaceutskom sektoru ikada, a dolazi u vreme talasa spajanja i akvizicija u tom sektoru.

    Pfizer je potvrdio da je još u januaru pokazao interes za AstraZenecu i da je ponovo kontaktirao svog britanskog konkurenta 26. aprila, tražeći razgovore o preuzimanju.

    Pfizerov izvorni predlog predat je upravi britanske kompanije 5. januara, a uključuje kombinaciju gotovine i deonica, kojom je vrednost deonice AstraZenece procenjena na 76,6 dolara, gotovo 30 odsto više od njene tadašnje tržišne cene.

    Pfizer je objavio da sada razmatra moguću transakciju kojom bi se deoničarima AstraZenece ponudila i veća cena, pa bi vrednost transakcije mogla da premaši 100 milijardi dolara.

    Preuzimanjem AstraZenece američki Pfizer bi dobio obećavajuće, iako još uvek rizične, eksperimentalne lekove protiv raka koji bi se koristili kao imunoterapija i podsticali imunološki sistem u borbi protiv tumora, a koji bi takođe mogli stvoriti i značajne uštede.

    Kupovanje stranih kompanija je važno za Pfizer i zbog toga što na računima svojih inostranih poslovnica podružnica ima na desetine milijardi dolara, a prilikom povlačenja tog novca u SAD, kompanija bi morala da plati velike poreze.

    Nakon vesti o novoj ponudi Pfizera, cena deonice AstraZenece na evropskim berzama je automatski skočila oko 15 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE