Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beograd drastično smanjio naknade za porodilje

    Grad Beograd smanjio naknade za porodilje i pritom povećao papirologiju. Od petka je na snazi nova Odluka o oblicima zaštite porodilja, a naknada za prvo dete neće iznositi 50.000 već 20.000 dinara.

    “Očajna sam, naknadu su smanjili za više 50 odsto i traže još papira. Tek što sam skupila sva dokumenta, rekli su mi da to nije dovoljno“, ispričala je za Blic Marijana Bozar Nešković koja je nedavno postala majka, a kako nema primanja, računala je na pomoć grada.

    Osim dodatne dokumentacije, pročitala sam da naknada za prvo dete ne iznosi 50.000 kao što je bilo do sada, već 20.000 dinara i da je to iznos za svako dete, bilo koje da je po redu.

    Sada traže venčani list, a za one koji nisu u braku potvrdu o tome, kao i primanja supruga ili partnera ako je zaposlen, kaže Marijana.

    I naknada za nezaposlene, ali i za zaposlene porodilje je smanjena. Za zaposlene porodilje, koje su do sada od grada dobijale 25.000, sada će imati naknadu od 10.000 dinara.

    Zbog konsolidacije sredstava u budžetu i trenutnih mogućnosti sada je prosto takva situacija. Ovo su neminovne mere štednje. Gradonačelnik će sve to objasniti početkom sledeće nedelje, kaže izvor Blica iz Skupštine grada.

    Na sajtu grada Beograda, trudnice i porodilje mogu da pronađu informaciju koja dokumenta su im potrebna za dobijanje naknade.

    Stupanjem na snagu ove odluke 25. aprila 2014, utvrđeni su oblici zaštite: Pravo na jednokratno novčano davanje ima nezaposlena porodilja za svako dete rođeno u jednom porođaju u iznosu od 20.000 dinara, bez obzira na broj prethodno rođene dece, navedeno je na sajtu grada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE