Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od Telekoma dve milijarde evra?

    Telekom Srbija će biti prodat u roku od godinu dana, a cena može do tada da pređe i dve milijarde evra kojim država neće "zapušavati rupe", već će ih uložiti u nova radna mesta i podsticaj izvoza. Zainteresovani Nemci, Turci i Rusi, piše Blic.

    Za godinu dana trebalo bi da bude okončana prodaja nacionalnog operatera, a prema saznanjima Blica, država će na tenderu najverovatnije prodati celokupno vlasništvo.

    Kako je potvrđeno tom listu, uskoro će biti raspisan javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za prodaju Telekoma Srbija. Nakon toga znaće se po kom modelu će biti prodat nacionalni operater.

    Proces prodaje biće okončan najkasnije za godinu dana. Novac od privatizacije biće uložen u otvaranje novih radnih mesta, odnosno za projekte u navodnjavanju, poljoprivredi i kapitalnoj infrastrukturi, saznaje Blic.

    Trenutno vrednost kompanije se procenjuje na 1,5 milijardi evra, a očekuje se da bi u ovih godinu dana rasla vrednost Telekoma i preko dve milijarde jer će biti nastavljena investiciona ulaganja.

    Novac bi bio utrošen za to da se otvore nova radna mesta, ali i tamo gde može da se doprinese rastu izvoza. Pošto je Telekom Srbija naša poslednja najvrednija srebrnina, neće se utrošiti u zapušavanje budžetskih rupa, ističe izvor Blica upućen u proces prodaje.

    Inače, za našeg nacionalnog operatera interes su pokazali Deutsche Telekom, kome je strateški Srbija interesantno područje jer bi tako zaokružio svoje prisustvo u regionu, pošto se u finišu prodaje slovenačkog Telekoma, Nemci pominju kao najozbiljniji kupci.

    Ozbiljno interesovanje za Telekom Srbija prethodnih meseci pokazale su i jedna finansijska institucija iz SAD, kao i operateri iz Turske i Rusije. Rusima, bi kako je potvrđeno Blicu, zbog izgradnje Južnog toka bilo značajno vlasništvo u Telekomu zbog izgradnje optičkih kablova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE