Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatske zablude oko stranih investicija

    Hrvatski ekonomski stručnjaci vrlo su skeptični prema ustaljenoj političkoj tezi da se nacionalne industrije i tržišta moraju podrediti inostranom i globalnom privatnom kapitalu, nazivajući ga "zabludom iza koje ostaje pustoš".

    Stručnjak Ekonomskog instituta u Zagrebu Slavko Kulić kaže za Deutsche Welle, kako ulaz "belosvetskih prekupaca dobara" donosi štetu i otvara "preveliki prostor mogućih daljih špekulacija".

    Treba uočiti da problem potiče od političkog nesnalaženja domaće elite, i to ne samo aktuelne vlade, smatra Kulić naglasivši da Hrvatska pati od nedostatka integralnog sistema privređivanja, gde preovladava gotovo isključivo pogubni trgovački model gospodarenja resursima.

    Slično razmišlja još jedan ekonomski analitičar Guste Santini, koji naglašava da je optimalni put izlaska iz krize, čak i ako je utemeljen na tuđem iskustvu, moguće pronaći jedino ako se zna konkretan, strateški ekonomsko-politički cilj.

    "Puko načelno pozivanje stranih investitora bez kriterijuma, a koji će ljubazno otkupiti sve naše grehe, nije ništa do opasna zabluda", smatra Santini dodajući da bi nužno bilo definisati utemeljenu industrijsku strategiju na duži rok, majući u vidu resurse poput prirodnih i kulturnih, kao i regionalne posebnosti.

    Santini naglašava i rizičnost orijentacije stranom privatnom kapitalu u postojećim okolnostima, jer je interes takvih ulagača po definiciji okrenut isključivo sopstvenoj koristi.

    Santini podseća da se oni u pravilu evakuišu prema tržištima s manje otpora, čim se profit započne smanjivati, a na primer, sindikati počnu da iskazuju neku vrstu nezadovoljstva.

    "Za njima ostaje pustoš", zaključuje ovaj stručnjak, "pa treba izbegavati brzopleto uvođenje nacionalne privrede u globalno okruženje po diktatu neoliberalnog, takozvanog vašingtonskog konsenzusa. Ne smemo dopustiti sebi toliku grešku", zaključuje Santini.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE