Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povratak Austrije u Južni tok

    Energetski gigant Gazprom potpisao je memorandum o izgradnji dela Južnog toka u Austriji, rekao je šef ruske kompanije Alexey Miller.

    Kako je ranije preneo je Itar tas, Austrija je odlučila da se vrati u projekat Južni tok. Ta zemlja je prvobitno podržala odluku da učestvuje u projektu i 2010. godne OMV je sa Gazpromom potpisao osnovni sporazum o saradnji.

    Međutim, OMV se zatim priključio alternativnom projektu Nabuko, koji predviđa isporuke gasa iz zemalja Zajednice Nezavisnih Država u Austriju i Nemačku.

    Nakon zamrzavanja tog projekta, Gazprom se, prema rečima zamenika predsednika ruske kompanije Aleksandra Medvedeva, vratio razmatranju učešća Austrije u projektu Južni tok, s tim da krajnja tačka tog gasovoda i dalje ostaje Italija.

    Kompanija OMV je više od 40 godine glavni partner Gazproma u Austriji, koji je prošle godine posredstvom OMV isporučio 5,23 milijarde kubnih metara gasa, podsetio je Itar tas.

    Kompanija South Stream transport zaključila je ugovore o izgradnji druge linije morskog dela gasovoda Južni tok sa švajcarskom kompanijom Alseas o radovima na postavljanju gasovoda u morskim dubinama i sa italijanskom firmom Saipem za pružanje usluga u toku izgradnje.

    Kako je saopštio Gazprom, u skladu sa ugovorom, Alseas treba po morskom dnu da postavi skoro 900 kilometara cevi.

    Saipem će, pri postavljanju druge linije gasovoda, pružati usluge inžinjersko-tehničkih radova, upravljanja skladišnim terminalima za čuvanje cevi i spajanja morskog dela gasovoda sa gasovodom na obali, preneo je Itar tas.

    Ljubljanski mediji su u ponedeljak ocenili da ponovnim uključivanjem Austrije u Južni tok, Slovenija gubi važan adut u pregovorima sa Gazpromom. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE