Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mali: Beograd `reže` gde god može

    Zbog mera štednje, gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da će primanja odbornika biti smanjena sa 20.000 na 10.000 dinara i da se, po modelu Vlade Srbije, ukidaju dnevnice, ističući da su uočene brojne zloupotrebe prilikom socijalnih davanja.

    Gradonačelnik je naveo i da će zbog mera štednje, biti ukinute advokatske usluge koje su koristila komunalna preduzeća, konsalting usluge i drugi materijalni troškovi poput korišćenja službenih automobila i plaćanja reprezentacija.

    Sve što je nepotrebno biće ukinuto i novi budžet biće uravnotežen, odnosno, želimo da nam prihodi budu veći od rashoda i da trošimo onoliko koliko zaradimo. Pri tome, polazimo prvo od sebe, a onda i drugih, rekao je Mali gostujući na RTS.

    Najavio je projekat otvorenih vrata koji podrazumeva da će svaki član Gradskog veća po jedan dan u nedelji primati građane. "Mi jednostavno, moramo daleko više biti na usluzi građanaima nego do sada", rekao je Mali.

    Govoreći o socijalnoj politici u gradu, rekao je da je prethodna socijalna politika u prestonici bila nerealna i da je njegov prethodnik "imao ideju da obećava razna davanja, a da para u budžetu nije bilo", a dokaz za to su trenutna dugovanja od više od sto miliona evra.

    Mogli smo da lažemo da ćemo nastaviti sa tim subvencijama, a da to nikada ne ispunimo ili da sagledamo koliko zaista možemo da plaćamo i da to redovno činimo. Ispočetka je stav bio da se nešto od subvencija ukine, ali smatram da je dovoljno samo da se smanje, naveo je Mali.

    Pročitajte i>>>Beograd prvo štedi preko ugroženih?

    To je privremena mera koja je sastavni deo konsolidacije do kraja godine, rekao je Mali i dodao da sistem socijalnog davanja nije baziran na realnim pokazateljima, te da će gradska vlast do kraja godine utvrditi ko realno ima pravo na socijalnu pomoć.

    Da nema zloupotreba, bilo bi novca za subvencije

    Kada konsolidujemo budžet do kraja godine i kada budemo pravili budžet za 2015. godinu, onda ćemo videti šta možemo i na koji način, rekao je Mali, dodajući da su revizije već u toku i da se svakodnevno otkrivaju zloupotrebe u socijalnim davanjima.

    Grad Beograd, objasnio je, subvencioniše do 50 odsto računa Infostana, onima koji su u stanju socijalne potrebe, ali onda se pojave oglasi u kojima neko izdaje "de luks" stan ili kuću, uz reklamu da ima subvenciju na plaćanje Infostana.

    Mali je dodao i da je otkriveno da je 20 posto karata za invalide koje subvencioniše Parking servis zloupotrebljeno i da ih koriste ljudi koji na to nemaju pravo.

    "Treba pomagati i to niko ne spori, ali mora postojati i prava politika, jer da nema zloupotreba, mnogo više novca bi stiglo do onih kojima je pomoć zaista potrebna", rekao je gradonačelnik.

    Mali je uveren da je Beograd i sada lepo mesto za život, ali da uvek može biti bolje, pa su zato zajednička strategija Grada i Republike da učine sve da zaposle što više građana i privuku investitore.

    Bićemo vrlo agresivni, krenućemo već na jesen, nema vremena za čekanje i početkom sledeće godine očekujem značajan pomak. Uz "Beograd na vodi", Prokop, novu autobusku stanicu, unutrašnji magistralni prsten i druge projekte za koje imamo tačne rokove, u narednih 4-6 godina, očekujem završetak ključnih projekata, zaključio je Mali.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE