Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Alibaba će `progutati` Amazon, Facebook, Google….

    Izlazak na njujoršku berzu online trgovca Alibabe samo je početak: kineski digitalni koncerni osvajaju Aziju, a uskoro bi mogli usisati Amazon, Facebook i druge gigante, strahuju na Zapadu.

    Procenjuje se kako će njihov izlazak na kotaciju biti najveći posao u istoriji berzanskog trgovanja na svetu, te da će vrednost prodatih deonica premašiti zapanjujućih 20 milijardi dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

    Koliko je to ogromna kotacija pokazuje i podatak da je izlazak Googlea na berzu 2004. doneo 1,4 milijarde dolara, Twitter je, lani, na prvoj kotaciji privukao 2,1 milijarde, dok je najveći Alibabin konkurent, Ebay, 1998. izašao na berzu sa vrednošću od "samo" 0,07 milijardi dolara.Alibabin nastup na Wall Streetu zaseniće i razvikanu kotaciju Facebooka od pre dve godine koja je iznosila 16 milijardi dolara.

    "Za razliku od Facebooka koji se finansira reklamiranjem, Alibaba ima potpuno drugačiji poslovni model. Oni spajaju dobavljače iz Kine s kupcima iz ostatka sveta i od svake transakcije uzimaju proviziju. Samo tokom prošle godine Alibaba je imala 200 milijardi dolara prometa, a svaka je ta transakcija donela zaradu", kaže analitičar Damir Novotny. Kako kaže, ovako velikom prometu doprinela je i relativna zatvorenost kineskog tržišta jer naći nešto u Kini bez pomoći interneta, doći u kontakt s njihovim proizvođačima bez pomoći servisa kakav je Alibaba vrlo je teško.

    "Kada tražite neki proizvod u SAD ili u Evropi, stvari su vrlo jasne, znate na koji se način postaviti. U Kini bez Alibabe ne znate odakle uopšte krenuti", kaže Novotny. Nije stoga čudno da su ulagači vrlo zainteresovani za vlasništvo nad deonicama ovakvog servisa koji spaja kineske proizvođače s ostatkom sveta, jer dobit je gotovo garantovan.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE